Ознака: жените

Само Португалките се пониски од Македонките

Просечната висина на жените во Европа Според истражувањето на Светската здравствена организација (СЗО), просечната висина на мажот во Европа е 180 см, додека просечната висина...

Жените и политиката

Зад мене тукушто остана најзначајниот 8 Март. Досега сум го чествувала како активна јавна интелектуалка, борец за разни каузи, ама никогаш со некаква посебна...

Жената е неразделно поврзана со македонската слобода и државност

Голем број жени учествуваа во македонското револуционерно движење. Тоа се хероини и македонски великани низ целата македонска историја. На пример, меѓу првите жени што...

„Молкот на разумот“ – филм за насилството врз жените во Фоча

Искуствата на насилство и тортура врз жените од логорите за силување во Фоча за време на војната во Босна и Херцеговина стануваат наши колективни...

Промена на Изборниот законик во делот на родовата еднаквост е гребење...

Нефункционалната демократија во државата, блокираното Собрание и Владата со кревко мнозинство се најдобрата потврда дека на земјава ѝ е потребен целосно нов изборен модел,...

Јамашита: Жените судии на Светското првенство ги „отворија можностите“

Ова се работи што треба да се надградуваат во иднина, сакам да видам како се градат, Ако сега заврши вака, нема да има никакво...

Во кинеското племе Мосуо жените го имаат главниот збор

Жените во племето не се мажат, често ги менуваат љубовниците и ги донесуваат главните одлуки. Мажите не поседуваат ништо и до крајот на животот...

Жените ќе може да станат мајки во нивните 50-ти години

Израелските научници пронајдоа третман Жените би можеле да бидат мајки на 50-годишна возраст, велат израелските научници, кои успешно го смениле стареењето на човечките јајце-клетки. Како...

Изложбата „Жените и фотографијата 2022“ во Куманово

Записите покажуваат дека до 1900 година имало повеќе од 7.000 професионални жени фотографи во светот Во чест на Меѓународниот ден на жената, 8 Март, фотоклубот...

Еднакви права за жените на пазарот на трудот

Стереотипи при вработувањето и поделба на машки и на женски професии, потешко добивање високи раководни функции за жените, пониски плати од оние кај мажите...