Ознака: Државен завод за статистика

Зголемени продажните цени на производителите на индустриски производи

Продажните цени на производителите на индустриски производи во април годинава се повисоки за 0,4 отсто на месечно и за 1,6 проценти на годишно ниво. Според...

Секој жител на државава лани создал 467 килограми отпад

Вкупното количество на создаден комунален отпад во земјава во 2022 година изнесува 856 766 тони. Годишното количество на создаден комунален отпад по жител е...

Намалени трошоците на живот во март во споредба со февруари, минималните...

Трошоците на живот и цените на мало во март се намалени за 0,1 процент во споредба со февруари, објави денеска Државниот завод за статистика. Намалување...

Најголем дел од домашниот буџет годинава се трошеше на храна и...

Домаќинствата во 2021 година најмногу од домашниот буџет – 47 проценти трошеле на храна и пијалаци, од кои најмногу за месо, млечни и житни...

Трошоците на живот во август пораснаа за 1,3 отсто на месечно,...

Трошоците на живот во август во однос на јули годинава се зголемени за 1,3 отсто, а цените на мало  за 0,6 отсто.  Во август...

ДЗС: Просечната исплатена нето-плата во декември е 29.943 денари

Според податоците на Државниот завод за статистика, просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во декември 2021 година, изнесува 29.943 денари. Индексот на просечната месечна исплатена...

Најмалку се барале дипломати и директори, а најмногу работници во услужни...

Од јули до септември Во третото тромесечие од годинава во Македонија имало 8.595 слободни работни места, објави Државниот завод за статистика. Најголем број на слободни...

Симовски: Пописот се одвива без проблеми, исклучително мал број граѓани одбиваат...

Директорот на Државниот завод за статистика, Апостол Симовски, изјави дека пописот се одвива без проблеми и со посакуваниот интензитет. Тој соопшти дека вчера се попишале...

Зголемен бројот на лицата што ниту работат ниту бараат работа

Државниот завод за статистика во пандемијата регистрира фрапантни податоци Податоците на Државниот завод за статистика покажуваат дека во Македонија од вкупното работоспособно население, кое во првиот...

Симовски: Десет илјади граѓани од странство се попишале до утринава

Директорот на Државниот завод за статистика Апостол Симовски истакна дека над 10 илјади граѓани во странство се попишале до 8 часот утринава, во изјава...