Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25272)

Грција сака да го истисне турското влијание во источниот Медитеран

Актуализирањето на геополитичките ривалства во источниот Медитеран ја зајакна позицијата на Грција, но исто така може да ја изложи на спорови што ги надминуваат...

Климатските промени ќе ја доподелат и онака расцепканата Европа

Југот на Стариот Континент ќе биде многу полошо погоден од Северот, што ќе доведе до силен раздор во и онака поделената Европска Унија. Прогнозите...

Економијата е најмоќното „оружје“ за глобалната доминација

Вистинската опасност од оцрнувањето на Кина е што ги води дури и разумните Американци да веруваат дека едно отворено општество како Америка има природни...

Зелена (не)зрелост

Секој изговор за воздржаност и саботирање на она што се нарекува црвени линии на резолуцијата (унитарност на државата, заштита на македонскиот национален идентитет, јазик,...

Трајна слобода, вечно варвари

Пред години, одам по полноќ на улица. Ме запираат двајца џандари. Каде вака? Кај неа. Кај неа? А ха, ми се јави, ме повика...

Општото добро над личното его

Македонските водачи никогаш не се обединија околу одредена национална платформа, а цехот на крајот секогаш го плаќаше македонскиот народ. Ова пред сѐ се должи...