Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25272)

Невакцинираните се најризични за четвртиот бран на коронавирусот

Заедничко за сите земји во регионот е што вакцинацијата го достигна својот максимум, што е недоволно за стекнување на т.н. колективен имунитет на населението....

Плановите за капитални инвестиции стопени во платите на административците

ПРОДОЛЖУВА СОБРАНИСКАТА РАСПРАВА ЗА БУЏЕТОТ Расправата за ребалансот на буџетот во Собранието продолжува. Стручната јавност има поделени мислења, едни велат дека сето ова е неопходно...

За потрошувачкиот патриотизам потребно дополнително стимулирање

Минатата година, со цел зголемена потрошувачка, владините претставници ја донесоа мерката „Викенд без ДДВ“. Дали е можно заживување на одредени сектори со повторно воведување...

Дали пластичниот отпад е нерешлива енигма

Во земјава постои забрана за употреба на пластичните кеси уште од 2012 година, но таа не се применува, бидејќи непосредно по донесувањето на забраната...

Климатските промени укажуваат на потребата за заштита на водните ресурси

Екологистите сметаат дека се потребни максимални напори за зачувување на водните ресурси, кои се најранливи на климатските промени, чии ефекти се чувствуваат во Македонија Последиците...

Заспаниот имунитет причина за инфекциите кај децата

И епидемиологот Драган Даниловски потврдува дека поради карантините, носењето маски и социјалните дистанци се потиснаа сите други респираторни вируси, па затоа сега се покачил...

Ленин пушел врапчишки тутун

ОД НОВИНАРСКИОТ БЕЛЕЖНИК: ЗАБЕЛЕЖАНО, НЕНАПИШАНО (1) Пред повеќе од половина век, во ЦОУ „Чеде Филиповски“ во гостиварското село Врапчиште, наставникот по историја, во пресрет на...

За три дена поднесени околу 250 приговори за државната матура

За Англиски јазик има поднесено поголем број приговори, бидејќи по овој предмет матурантите имаат послаби резултати. Но по овој предмет имаше многу препишувања, а...

ДУИ позелене, а требаше да созрее

Во период кога предлог-резолуцијата за утврдување на македонските државни позиции, која досега ја поддржаа сите политички партии од македонскиот блок, наидува на опструкции од...

Се реконструираат повеќе игралишта во Карпош

Целосно е реконструирано детското игралиште во урбаната заедница „Владо Тасевски“, спроти хотелот „Карпош“. Старите и дотраени реквизити беа заменети со нови лулашки, тобогани и клацкалки. Исто...