Ознака: галерија

Maкедонија избира претседател

Седмите претседателски избори од независноста на Македонија, на кои право на глас имаат вкупно 1.814.317 избирачи, кои ќе можат да гласаат на вкупно 3.480...

Педесет години богат творечки опус на Ангел Димовски-Чауш

Ретроспектива во Националната галерија Во очекување на програмата за 2024 година, Националната галерија на Македонија започнува со првиот вонпрограмски проект, одбележување на педесетгодишното творештво на...

Кон изложбата „Беше еднаш на Истокот“ на Томе Аџиевски, „Чифте-амам“, Национална...

Критичкиот опсерваториум - метод во творештвото на Томе Аџиевски Последното самостојно претставување на современиот уметник Томе Аџиевски (1958), насловено „Беше еднаш на Истокот“, е „своевиден...

Две награди за Националната галерија на Македонија

Одбележан Меѓународниот ден на музеите, 18 Мај Националната галерија како дел од глобалната мрежа на музеи и галерии што го одбележуваат 18 Мај – Меѓународниот...

„Замисли желба“ во Националната галерија

Националната галерија на Македонија на крајот од годината, во октомври и ноември, го реализира проектот насловен „Замисли желба“. Станува збор за креативни работилници за изработка...

Жанр-сцени од колекцијата на Националната галерија

Изложбата под наслов „Жанр-сцени од колекцијата на Националната галерија“ е отворена во „Мала станица“. Со оваа поставка, Националната галерија традиционално се придружува на одбележувањето...

Галерија од медали

Младите ликовни таленти освоија еден златен медал, пет сребрени медали, како и 17 специјални дипломи на Светската детска ликовна колонија што се одржа во...

Националната галерија на сајтот „Мај арт гајдс“

По отворањето на изложбата на светски афирмираниот албански уметник Дриант Зенели, насловен „Трилогија: Под површината има уште една површина“, Националната галерија на Македонија, која...

Галеријата „Мартиноски“, 1968 година

Посети го музејот Меѓу најпосетените места во Крушево е галеријата на слики на познатиот сликар Никола Мартиноски, чиј опус го прави една од најистакнатите фигури...

Националната галерија најави изложби на Димче Коцо и на Олег Кулик

На програмата за мај е изложбата „Нови правила“ на Заке Прелвукај, а за декември ретроспектива на Димитар Кондовски Националната галерија на Македонија, која во пандемичниот...