Ознака: булинг

Училиштата ринг за булинг

Според анализата, врсничкото насилство или булингот е редовна појава во средните училишта во Скопје. Околу две третини од средношколците потврдуваат негово присуство во нивните...

Стасани над 20 пријави за насилство во училиштата, откриени училишта кои...

На електронската адреса која ја објави Министерството за образование и наука на која анонимно може да се пријави насилство досега стигнале над 20 пријави...

Околу 25 до 30 отсто од средношколците вршат одредено врсничко насилство...

Околу 25 до 30 отсто од средношколците вршат одредено врсничко насилство спрема нивни врсници, покажува анализа на невладиниот сектор направена минатата година во државата,...

Што да направите ако откриете дека детето е жртва на булинг

Проблемот со врсничкото насилство, познато како булинг, и тормозење кај децата и младите е општоприсутно. Вербалната или физичката злоупотреба што трае подолго време може...

Како се пријавува булинг во македонските училишта?

Пријавувањето на насилство е должност Каде да се обрати родителот или ученикот доколку се посомнева дека неговото дете е жртва на булинг во училиштето и...

Како да препознаете дека детето е жртва на булинг

Нам во земјава како да ни е полесно да ги решиме работите по принципот помини-замини и да го истуркаме денот без да вложиме дополнителна...

Младите со булинг си прават личен маркетинг?!

Анализата на Институтот за човекови права, на спроведена анкета помеѓу учениците и наставниците од средните училишта во Скопје, на тема „Дискриминација, булинг и говор...

Во училиштата има и булинг и дискриминација, но не се пријавуваат,...

Речиси две третини од анкетирани ученици во средните училишта во Скопје сметаат дека има врсничко насилство во нивното училиште, а околу една третина биле...

M-р Драган Костовски: Еден вообичаен булинг-ден

Овој текст е автентично пренесување на изјава на ученик при посета на училишната стручна служба, истата е обработена и прилагодена за полесна разбирливост, пишува...

Насилството што раѓа насилство

Булингот, повеќе познат како меѓуврсничко насилство, за жал, зема сѐ поголем замав насекаде во светот, но и во нашата држава. Постојано сме сведоци на...