Фото: Европол

Четботовите со вештачка интелигенција, како што е Чет ГПТ имаат темна страна и се подложни на криминална злоупотреба, предупреди денеска Европол, јави ДПА.

Европол објави дека нејзината лабораторија за иновации организирала работна група за зголемената јавна загриженост за Чет ГПТ за да проучи како криминалците можат да злоупотребат јазични модели (LLM) од големи размери (статистичка споредба на веројатностите за редот на одреден број зборови, што се користи во апликации за обработка на природни јазици како што се препознавање говор, машински превод, граматички означени и извлечени во бело-црвени информации) и да им помогне на истражувачите во нивната работа.

Европол соопшти дека се фокусира на три главни области на криминалот, имено измама и социјален инженеринг, дезинформации и кибер криминал.

Во врска со првата сфера, агенцијата соопшти дека „способноста на Чет ГПТ да произведува исклучително реалистичен текст го прави корисна алатка за фишинг напади“. Неговата способност да репродуцира јазични обрасци може да се искористи за да се имитира стилот на говор на одреден хор или група, објаснува агенцијата.

„Чет ГПТ се одликува со брзината и размерите во креирањето на текст со автентичен звук, што го прави идеален модел за цели на пропаганда и дезинформации“, соопшти Европол во однос на втората проблематична област.

Во врска со кибер криминалот, европската агенција забележува дека Чет ГПТ е способен да пишува код во линија на програмски јазици.

„За потенцијален криминалец со мало техничко знаење, ова е непроценлив ресурс за создавање злонамерен код“, соопшти Европол.