Фото: Пиксабеј

Оперативниот комитет на Инвестициската рамка за Западен Балкан денеска одобри Европска комисија со нов финансиски пакет, во висина од 2,1 милијарди евра, да поддржи 14 водечки инвестициски компании и приватниот сектор во земјите од регионот.

– Одобрувањето на новиот инвестициски пакет е јасна порака дека партнерите од Западен Балкан имаат иднина во ЕУ и оти е постигнат стабилен напредок во затворањето на јазот во економски развој, истакна европскиот комесар за проширување – Оливер Вархеји.

Пакетот содржи 528 милиони евра грантови од ЕУ од Инструментот за претпристапна помош (ИПА три), дополнителни билатерални придонеси од членките на ЕУ и Норвешка, заеми од меѓународни финансиски институции и придонеси од економиите на Западен Балкан.

Со новиот финансиски пакет поддржани се изградбата на Коридорот осум и зголемувањето на енергетската ефикасност во Северна Македонија. Исто така финансиска поддршка е предвидена за изградба на делници од автопатот на Коридорот 5ц во БиХ, за рехабилитација на хидроцентралите во Србија и БиХ и за воведување на еколошки јавен превоз во Тирана.

Петтиот инвестициски пакет во рамките на Економскиот и инвестицискиот план на ЕУ за Западен Балкан ќе ги поддржи транспортните, енергетските, животната средина и компаниите за човечки капитал.

Целта на економскиот и инвестицискиот план на ЕУ за Западен Балкан во износ од 30 милијарди евра инвестиции, вклучително и до девет милијарди евра грантови од ЕУ, е да се поттикне долгорочното закрепнување, да се забрза зелената и дигиталната транзиција и поттикнување на регионалната соработка и зближување на ЕУ.