Фото: принтскрин

Родителите на учениците од VII/2 одделение од ОУ „Владислав Рибникар“, кои ги претрпеа најтешките последици од трагичното пукање, испратија писмо до Министерството за образование на Србија во кое бараат итно суспендирање на директорката на училиштето, училишниот психолог и педагог.

Родителите на учениците во писмото до кое имала увид агенцијата „Танјуг“ наведуваат дека бараат „итно и без одлагање суспензија“ на директорката на ОУ „Владислав Рибникар“ до завршување на истрагата и утврдување на нејзината лична одговорност за трагичниот настан што се случи и последователниот третман на учениците и родителите.

Бараат и итно суспендирање на училишниот психолог и училишниот педагог, до завршување на истрагата и утврдување на нивната лична одговорност за трагичниот настан.

Родителите ги повторија своите претходни барања – реконструкцијата на трагичниот настан и статусот на истрагата во врска со него да се спроведе целосно и до крај и за тоа да се известат заинтересираните согласно законот. Одговор на прашањето,  што ќе се случи со убиецот и каков е статусот на неговите родители, како и одговорот на прашањето што и како, освен обезбедување средства, конкретно ќе се преземе во однос на предложеното реновирање на просториите на училиштето.

Родителите бараат да се утврди што е конкретно направено или што ќе се направи во врска со барањето за утврдување одговорност на лицата кои ја објавиле листата со имињата на децата од одделението, која го обиколи светот, како и фотографиите на родителите и децата, и дека поради ваквата постапка одговорните се санкционирани согласно закон.

Побараа и „определување на една или неколку помали групи на лица од надлежните органи за директна комуникација и координација на активностите со родителите од одделението VII/2 поради нивните специфичности“.

Тие бараат и изработка и усвојување на посебна наставна програма и програма за завршување на седмо одделение и посетување на осмо одделение за VII/2 класа, вклучително и полагање на средно образование.

Родителите во допис до Министерството за образование бараат да се направи медицинска евиденција за учениците и родителите кои се на психотерапија, а по посебно барање на секој од родителите.

– На кој начин и да се регулира интеграцијата на преживеаните ученици, ние, родителите и децата од VII/2 одделение, бараме сите преживеани ученици од нашето одделение да се вратат недопрени во своето одделение, без разлика колку ученици има и без пополнување со ученици од други паралелки – стои во барањето упатено до Министерството за образование.