Фото: Принтскрин

Приштина не сака да формира Заедница на српските општини на Косово и Метохија, иако тоа беше предвидено со Бриселскиот договор уште во 2013 година, туку само да предизвика воен конфликт и Србија во конфликти со НАТО и целиот свет и да се претстават себеси како жртви на балканскиот Зеленски – изјави денеска српскиот претседател Александар Вучиќ во Собранието на посебна седница за Косово и Метохија.

Вучиќ рече дека режимот во Приштина почнал да ги малтретира Србите на Косово само со цел да ги понижи и да предизвика конфликт.

– По поставувањето на барикадите, нивната единствена намера, бидејќи немаа намера да го спроведат ЗСО, е да предизвикаат војна, да ја доведат Србија во конфликт со НАТО и целиот свет и да се претстават како жртви на балканскиот Зеленски и ние како агресори, како некој што се заканувал, – погледнете го лицемерието – „територијалниот интегритет на суверената и независна држава Косово“ – истакна Вучиќ.