Фото: Пиксабеј

Животни

Стерилизацијата на мачките е важен чекор што обезбедува голем број придобивки за самите миленици, за нивните сопственици и за општата популација на мачките. Нудиме преглед на неколку причини зошто е важна стерилизацијата на мачките.
Контрола на репродукцијата: Стерилизацијата спречува несакана репродукција, што е клучно за контрола на популацијата на мачките. Намалувањето на бројот на несакани мачиња помага да се решат проблемите со пренатрупаните засолништа за животни, бездомните мачки и евтаназијата поради пренаселеноста.
Намалување на ризикот од болести на репродуктивниот систем: Стерилизацијата го намалува ризикот од болести на репродуктивниот систем, како што се инфекции, тумори и цисти на репродуктивните органи, и рак на дојка и матка кај женските мачки.
Промовирање здравје и долговечност: Стерилизирањето може да го подобри целокупното здравје на мачката и да го продолжи нејзиниот животен век. Со отстранување на репродуктивните органи се намалува ризикот од одредени болести и состојби, а мачката може да ужива во поздрав и поактивен живот.
Намалување на несаканото однесување: Стерилизирањето може да го намали несаканото однесување кај мачките, како што се обележување територии со урина, агресија, скитници и неконтролирано размножување. Стерилизираните мачки често се посмирени, поурамнотежени и полесно се приспособуваат на животот во домот.
Намалување на трошоците и стресот за сопствениците: Стерилизирањето може да ги намали трошоците и стресот за сопствениците на мачки. Избегнувањето несакана бременост и грижата за мачињата ги намалува финансискиот товар и емоционалниот стрес на сопствениците, овозможувајќи им да се фокусираат на грижата за своите миленици.