Фото: Пиксабеј

Животни

Не е тајна дека мачките сакаат да си играат. Сепак, мачките со инвалидитет не можат да го прават тоа како другите мачки, така што изборот на играчки е многу важен. Нудејќи мешавина од физичка и ментална стимулација, играчките за мачки го збогатуваат нивниот живот, дури и кога тие имаат физички ограничувања.
Изборот е навистина широк: од интерактивни играчки што поттикнуваат љубопитност преку играчки за лекување што ги стимулираат сетилата до меки кадифени играчки што обезбедуваат удобност и пасивни играчки за вежбање што промовираат мобилност.
Мачките со попреченост се соочуваат со ограничувања во движењето што ја нарушува нивната способност да се вклучат во симулациите на лов карактеристични за мачките. Интерактивните играчки се дизајнирани така што стимулираат дејства како што се прикрадување и бркање. Тие ги задоволуваат истражувачките и ловечките инстинкти на животните, што се важни за здравиот развој на мачката. Интерактивните играчки се одлични за решавање на проблемите со тежината и општите фитнес-вештини кај мачките со инвалидитет. Некои мачки може да се борат со ограничена подвижност, па користењето на овие играчки ќе го поттикне нивното движење. Покрај тоа, интерактивните играчки го подобруваат емоционалното здравје на мачката. Времето за игра е извор на уживање и поттикнува позитивни асоцијации и чувство на задоволство. Мачките со попреченост може да бидат фрустрирани од нивните ограничувања, па интерактивните играчки се добар начин за излез од оваа ситуација.