Фото: Пиксабеј

Техно

Европската комисија потсети дека од оваа година сите мобилни телефони, таблети и камери во ЕУ ќе мора да имаат ист полнач. Приклучокот за УСБ-Ц, познат и како УСБ тип Ц, станува стандард, што значи дека производителите ќе мора да ги приспособат своите уреди на новите барања. Оваа одлука, која ја поддржа европратеничката од СДП, Билјана Борзан, е донесена пред неколку години, а Советот на ЕУ неодамна даде конечно одобрение за задолжително воведување еден полнач за сите електронски уреди.
– Чекањето заврши. Од оваа година УСБ-Ц ќе биде стандард за сите електронски уреди во ЕУ. Од тој момент нема повеќе да слушаме: „Извинете, го немам тој кабел“ – објави Европската комисија, нагласувајќи дека позитивните ефекти веќе се видливи.
И покрај загриженоста изразена на крајот на 2021 година, кога беше објавена одлуката, „Епл“ веќе започна со продажба на мобилни телефони со приклучок УСБ-Ц во ЕУ. Производителите и трговците на мало сè уште имаат време да се приспособат на новото правило.
– До крајот на 2024 година, сите мобилни телефони, таблети и камери што се продаваат во ЕУ ќе мора да бидат опремени со УСБ-Ц приклучок за полнење. Од пролетта 2026 година, обврската ќе се прошири и на лаптопите – беше соопштено претходно од Европскиот парламент.
Новите правила имаат цел да ја намалат потребата за купување различни полначи за секој уред, што ќе заштеди пари, време и ќе помогне да се намали електронскиот отпад. И покрај скептичните изјави, како онаа од „Епл“, која стравува дека оваа регулатива ќе ги ограничи иновациите, ЕУ верува дека стандардизацијата на УСБ-Ц полначите ќе има позитивно влијание врз потрошувачите низ Европа.