Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 26013)

Три знаци на телото може да укажуваат на кардиоваскуларни болести

Медицински совет Кардиоваскуларните заболувања се меѓу најчестите причини за смрт во светот, па затоа треба да внимавате на здравјето на срцето. Доколку не се откријат...

Индија лансира сателит за проучување на црните дупки

Индиската вселенска агенција ИСРО лансира сателит и започна мисија за проучување на црните дупки и астрономските објекти. Лансирањето се случи од космодромот „Срихарикота“ и...

Објавен романот за млади „Убоди“ од Диадре Саливен

Во издание на „Бата прес“ излезе од печат романот за млади „Убоди“ од ирската писателка Диадре Саливен. Книгата од англиски на македонски ја преведе...

Сè повеќе луѓе страдаат од зимска депресија

Мрачните денови и намалената сончева светлина кај многу луѓе предизвикуваат т.н. зимски блуз, нарушување што не треба да го сфаќаме како лесно. Секоја година,...

Меѓународен конкурс за поезија во Сицилија

Меѓународната поетска манифестација „Анџело Ла Векија“ („Il Parnaso – Concorso di Poesia – Premio Angelo La Vecchia“), во соработка со здружението за развој на...

Ристо Калчевски – еден од најзначајните претставници на енформелот кај нас

Изложбата „Јубилеј 90 години од раѓањето на Ристо Калчевски (1933-1989)“ во Националната галерија, објект „Даутпашин амам“, ќе може да се види и да се...

Намирници што се достојна замена за пробиотиците купени во продавница

Таканаречените добри бактерии или пробиотици ја обработуваат храната во цревата, но и ги потиснуваат штетните видови бактерии и вируси и ги разградуваат токсичните материи....

Ситни подароци и крупни политички провокации

Како новоформираното бугарско здружение за култура, образование и традиции „Балкански мост“ ги вознемири битолската и македонската јавност Иако пред новогодишните и за време на новогодишните...

Зошто Бугарија е само делумно слободна држава

Во слободните држави, како што се членките на Европската Унија, граѓаните можат слободно да ја изразат својата етничка припадност, да ја практикуваат религијата што...

Тешка и непредвидлива година за светот

Според колумнистот на „Форин полиси“, фундаменталниот политички проблем е како Израелците и Палестинците ќе коегзистираат во овој географски простор. На глобален политички план, во...