Фото: Пиксабеј

Мрачните денови и намалената сончева светлина кај многу луѓе предизвикуваат т.н. зимски блуз, нарушување што не треба да го сфаќаме како лесно. Секоја година, неколку милиони луѓе доживуваат симптоми на летаргија, лошо расположение и безволност на почетокот на зимата, кои се вообичаени кај сезонското афективно растројство (САД). Познато и како зимска депресија, ова нарушување е многу почесто отколку што мислиме, а многу луѓе лесно ги занемаруваат неговите знаци, припишувајќи ги на зафатениот начин на живот и стресот на работа. Сепак, важно е сериозно да ги сфатиме неговите симптоми за да си помогнеме навреме со некои едноставни промени во животниот стил, кои ќе спречат влошување и влегување во тешка депресија.
Зимскиот блуз најверојатно е предизвикан од намалената дневна светлина, што го нарушува нашиот деноноќен ритам и предизвикува промени во расположението. Најчестите симптоми се промени во расположението и чести чувства на тага, вознемиреност и безволност, проследени со честа летаргија и губење интерес или задоволство во инаку омилените активности. Исто така, забележлив е постојан замор и недостиг од енергија и постојана желба за спиење, дури и по доволно сон.
Промените во тежината (намалување или зголемување) често се поврзуваат со промени во апетитот. Кога станува збор за други физички симптоми, може да се појават главоболки и други болки во телото, додека на психолошки план, лицето може да биде помалку самоуверено, да се чувствува безвредно и, соодветно, да биде повеќе склоно да се повлече во себе.
За почеток, доколку овие симптоми сте ги почувствувале во минатото во зимскиот период, одредени мерки на претпазливост можат да бидат голем фактор за целосно спречување на нова појава на нарушувањето. Би било добро да започнете со разговор со општ лекар или со специјалист како психотерапевт, психијатар или психолог, кој ќе ви даде совети и чекори приспособени на вашите потреби. И додека психијатарот може да ви даде рецепт за антидепресиви, во психотерапијата имате можност да работите на подлабоките причини за вашите проблеми.
Општо земено, она што се покажа како исклучително корисно за луѓето склони кон зимска депресија е потпирањето на социјалната поддршка. Пријателите и блиските доверливи луѓе, како и членовите на семејството, кои се секогаш тука за вас, се огромен ресурс од кој вреди да се искористи максимумот.
Исто така, иако овој период од годината нѐ повикува да останеме дома и да се завиткаме во топли ќебиња, важно е да останеме доследни на нашата вообичаена рутина, да одиме на спортски активности и да се собереме и да продолжиме да се занимаваме со нашето хоби. Она што може да ви помогне да останете доследни се навремените планови, како што се запишување на курс во кој уживате, набавка на соодветна зимска опрема за физички активности и поминување време со вашите најблиски.