„Пипи Долгиот Чорап“ на сцената на театарот „Војдан Чернодрински“ во Прилеп

Во театарот „Војдан Чернодрински“ во Прилеп се подготвува претставата „Пипи Долгиот Чорап“ од Астрид Линдгрен, во режија на Кристина Димитрова. Драматизацијата на популарниот текст е на Ивана Нелковска. Ова е самостоен проект на театарот „Војдан Чернодрински“, а премиерата се очекува набрзо.
Димитрова вели дека како театарски режисер често размислувала кои книги, претстави, серии и филмови ѝ се допаѓале како дете и оти тоа ја поттикнало „Пипи Долгиот чорап“ да ѝ стане инспирација за нов проект.
– Ми се допаѓаше сѐ што беше необично и неконвенционално, волшебните светови, патувањата во далечните земји и апсурдниот хумор. Во сето тоа се вклопуваше „Пипи Долгиот Чорап“ и затоа решив да ја поставам на мојата матична сцена, театарот „Војдан Чернодрински“. Всушност, претставата ќе говори за слободата, авантурата, независноста и големата детска фантазија. Најмладите ќе имаат можност да проследат интересна претстава, со многу музика, во која на сцената ќе бидат пренесени згодите и незгодите на Пипи и нејзините необични авантури. Тоа ќе биде возбудливо едночасовно патување каде што децата ќе почувствуваат дека се остваруваат сите нивни соништа, ќе се насмеат и ќе се забавуваат – вели Димитрова.
Во претставата ќе играат Ангела Наумоска, Наташа Ачански, Димитар Ѓорѓиевски, Александар Тодески и Михајло Миленкоски. За сценографијата е задолжена Бојана А. Трпческа во соработка со Петко Ристески, за костимите Христијан Нашуловски, а за музиката Томе Темелкоски.
„Пипи Долгиот Чорап“ e светскa детска класика, преведена на осумдесет светски јазици и дијалекти, а авторката Астрид Линдгрен се смета за една од најпознатите писателки на детски книги во светот.

Ка.М.