Фото: М.М.

За вчерашните случувања во Советот на Битола и ново создаденото мнозинство од партиите на СДСМ, Поинаку и Левица, како и донесената одлука за разрешување на управните и надзорните одбори на шест јавни претпријатија, прес конференција одржа градоначалникот на Битола, Тони Коњановски.
-Вчерашната седница на Советот, е уште една потврда за кочниците и блокадите кои што ги прави претседателката на Советот, на штета на општина Битола и нашите сограѓани. Вакво незаконско работење во досегашниот период не покажал ниту еден претседател на Советот на општина Битола, истовремено покажувајќи непочитување на законските прописи, Деловникот за работа, а со тоа нанесувајќи негативни последици на напредокот на Битола – изјави Коњановски.
Тој вели дека спротивно на Законот за јавни претпријатија на дневен ред биле поставени точки со кои советниците од СДСМ, Поинаку и Левица изгласаа разрешување на управните и надзорните одбори и спротивно на законот, неосновано, популистички најавиле граѓански управни тела.
-Ќе поднесам иницијатива до Државниот инспекторат за локална самоуправа за да изврши вонреден инспекциски надзор над работата на Советот во вршењето на неговата надлежност од член 22 точка 32 од Статутот на општина Битола, според која, Советот на општината именува членови во управните и надзорните одбори на јавните претпријатија и јавните установи што ги основа и при именувањето на нови им престанува мандатот на дотогашните членови на управните и надзорните одбори. Тоа значи, дека Советот не може само да ги разреши сите членови без истовремено да именува нови, како што тоа беше направено на вчерашната седница, бидејќи тоа не е статутарно, а воедно на таков начин се доведува во прашање работата на јавните претпријатија без органи на управување и надзор – рече Коњановски.
Тој додаде дека е прекршена и одредбата од член 17ѓ од Законот за јавните претпријатија, во која што е утврдено во точно кои случаи може да бидат разрешени членовите на управните и надзорните одбори на јавните претпријатија.
-Поради тоа, спорните решенија за разрешување, кои што беа донесени на вчерашната седница нема да бидат објавени во „Службен гласник на општина Битола“, се додека не биде спроведена и правосилно завршена постапката по иницијативата за вонреден инспекциски надзор. Граѓаните знаат што значат ваквите постапки кои се наложени од постапувањето на претседателката Илиевска: потрошено време низ институционално докажување и индиректен притисок врз нормалното функционирање на јавните претпријатија. Тоа е и целта на новата коалиција, која сакајќи да ме деградира, манипулира со јавноста – рече Коњановски.
Вели дека за неговата работа и успешноста на локалната самоуправа потврдуваат проектите завршени минатата година и оние на кои се работи годинава.
-Очигледно на оние кои не сработиле ништо изминатите 4 години и оние кои се научени само да негодуваат, независно од која политичка опција доаѓа градоначалникот, работењето не им одговара. Нема да дозволам високите партиски амбиции на поединци или нечии пазарења и договарања да и наштетат на Битола. Продолжуваме со реализација на усвоените годишни програми и во мојот мандат ќе направам се Битола да има подобри инфраструктурни услови, подобри услови за младите, развој на спортот, културата и се она што е во надлежност на локалната самоуправа и директно зависи од мојата работа – изјави Коњановски.
На новинарско прашање како во иднина ќе функцинира Советот, Коњановски истакна дека тој е секогаш отворен за соработка со сите советники групи, па и со советниците на Поинаку, но под услов тие да се заинтересирани да работаат во интерес на градот и граѓаните.
Коњановски нагласи дека советницте на Поинаку многу повеќе милуваат да критикуваат и снимаат видео клипови, отколку да работаат.
-Тие тоа го докажаа со тоа што иако им беше понудено не прифатија да водат ни едно јавно претпријатие – изјави на прес конференцијата, Тони Коњановски. М.М.