Руското Министерство за здравство даде зелено светло на уште едно домашно тестирање за вакцина против коронавирус, пренесува РТ. Новата формула се смета за нискоризична за оние со компромитиран имунолошки систем, кои можеби не можат да најдат алтернативи.

Околу 3.000 луѓе ќе учествуваат во клиничките испитувања што ќе се спроведат во Санкт Петербург, Новосибирск и во Киров. Федералниот научен центар за истражување и развој на имунолошки и биолошки производи „Чумаков“, кој ја разви вакцината, ги сподели информациите со московскиот дневен весник РБК.

Центарот истакна дека испитувањата ќе ги задоволат барањата на Светската здравствена организација и на меѓународните регулатори, истовремено обезбедувајќи им на истражувачите доверлив обем на научни податоци.

Волонтерите ќе бидат изолирани во болнички услови и ќе бидат надгледувани 16 дена по вакцинирањето. Тестирањата се очекува да завршат во ноември, вели Ајдар Ишмукаметов, директорот на центарот.

Имунизацијата е таканаречена „цело-вирионска“ вакцина, заснована на уништена или вештачки ослабена честичка на вирусот, која е неспособна да предизвика болест. Овој тип на вакцина обично се смета за низок ризик за луѓе чиј имунолошки систем веќе е нарушен.

Ова е трета руска вакцина против Ковид-19 одобрена за големи испитувања кај луѓе. Последното испитување на руската пионерска вакцина „Спутник 5“, официјално регистрирана на 11 август, сè уште е во тек. Околу 60.000 луѓе доброволно се пријавија да бидат имунизирани со инокулација, развиена од реномираниот московски истражувачки центар за епидемиологија и микробиологија „Гамалеја“, објави градоначалникот на Москва, Сергеј Собјанин.

„ЕпиВакКорона“, втората руска вакцина дизајнирана од државниот истражувачки центар за вирологија и биотехнологија „Вектор“, со седиште во Новосибирск, во моментов е во фаза на регистрација. Кај неа од средината на август се во тек испитувањата во фаза 2.