Зголемувањето на организираниот криминал и ширењето на употребата на нелегално оружје се причина за зголемување на бројот на насилни смртни случаи на глобално ниво. Иако има различни трендови во различни региони, стапката на убиства во светот достигна 5,8 на 100.000 жители во 2022 година. Генерално, огненото оружје беше водечка причина за овие смртни случаи.
Оваа графика ги прикажува највисоките стапки на убиства во светот по региони, врз основа на податоците од УНОДЦ.

Земји со највисоки стапки на убиства

Еве ги земјите или териториите со највисока стапка на убиства на 100.000 жители во секој регион:
Највисоки стапки на убиства на глобално ниво има во регионот на Јужна Америка и Карибите, при што најголемиот дел убиства се водени од активности поврзани со криминал. Регионот е дом на три од најсмртоносните земји во светот. Со стапка на убиства од 53,3 на 100.000 луѓе, смртоносното насилство на Јамајка е над осум пати поголемо од она во Америка. Во последниве години има наплив на нелегално огнено оружје во земјата, а поголемиот дел од ова оружје е прошверцуван надвор од САД, особено од Флорида.
По Јамајка се островските нации Сент Винсент и Гренадини и Тринидад и Тобаго. Овие две земји се познати центри за венецуелските шверцери на кокаин што транзитираат нелегална дрога во САД и во Европа.
Мексико е рангирано како најопасната земја во Северна Америка, со повеќе од 30.000 убиства секоја година од 2017 година. Мексиканската влада тужеше седум американски производители на оружје поради нивната наводна улога во продажбата на пиштоли на трговците со луѓе, кои потоа доаѓаат до криминалните организации. Генерално, тужбата од 10 милијарди долари е насочена кон големите американски производители – вклучувајќи ги „Колт“ и „Смит и Весон“ – чии пиштоли често се појавуваат на местата на злосторството.
Јужна Африка, најиндустриската нација во регионот, има највисока стапка на убиства во Африка. Во услови на тековен насилен криминал, регистрираните стапки на киднапирања се зголемија за 41,7 отсто помеѓу 2022 и 2023 година. Севкупно, има 2,4 милиони нелегални пиштоли во земјата во време на рекордна стапка на криминал.

Кои региони се најмалку насилни?

Како што можеме да видиме, регионот на Океанија има најниска стапка на убиства во светот.
Слично на тоа, Европа има ниски нивоа на насилство во споредба со другите глобални жаришта. Во целиот регион, Русија е рангирана како најсмртоносна и, загрижувачки, неодамнешните податоци од судскиот оддел на Москва објавија дека стапките на убиства на војниците што се враќаат од војната во Украина се зголемиле за 900 отсто помеѓу 2022 и 2023 година.
Меѓу факторите што го поттикнуваат порастот на стапките на убиства е посттрауматско стресно растројство, како и одлуката на владата на Русија за ослободување поранешни осуденици, нудејќи им помилување за учество во војната.