Птицата северен кардинал, за која се верува дека може да претставува спој на женскиот и машкиот пол, е фотографирана од љубител на птици во американската сојузна држава Пенсилванија, кој успел да ја слика птицата откако го повикала негова пријателка која ја видела, пренесува „Би-би-си“.

Иако научниците знаат за нивното постоење, птиците со мешани полови се ретки. Машките кардинали се светло црвени, додека женките се бледо кафеави, што укажува на тоа дека оваа птица може да биде спој од двата пола.

Пензионираниот орнитолог Џејми Хил за „Би-би-си“ изјави дека станува збор за „средба што се случува еднаш во животот, еднаш во милион пати“.

Пријателката на Хил му рекла дека видела „необична птица“ како доаѓа кај нејзините куќички за хранење на птици во округот Ворен, Пенсилванија.

На почетокот, Хил се прашувал дали птицата е леуцистичка. Тоа значи дека во лицето нема недостаток на пигментација во пердувите, но во тој случај птицата не може да биде спој од двата пола.

Но, кога ги видел сликите што неговата пријателка му ги испратила на неговиот мобилен телефон, се посомневал дека станува збор за гинандроморфизам, што значи дека птицата има функционален јајник и функционален тестис.

Хил веднаш отишол да ја посети својата пријателка каде што бил забележан кардиналот. Поминал помалку од еден час и тој успеа да слика необична птица.

– Откако ја фотографирав, моето срце силно чукаше во следните пет часа додека не стигнав дома и ги обработив дигиталните слики за да видам што всушност имав. Скоро две децении барав клукајдрвец со клун со боја на слонова коска за кој долго време се веруваше дека е изумрен, а фотографирањето на оваа ретка верзија на една од најчестите птици во нашето опкружување, овој гинандроморфен северен кардинал, беше скоро исто толку возбудливо пронаоѓањето на тој клукајдрвец – објаснил Хил.