На почетокот на оваа неизвесна есен во однос на коронавирусот, да се обидеме да погледнеме наназад какво искуство има стекнато човештвото досега во борбата против ковид и дали и колку истите мерки треба да се повторат во претстојната сезона, кога вирусните заболувања на респираторниот систем ќе бидат како и обично сеприсутни, а со нив и споменатите нови варијанти на соевите

Дали ни се заканува експлозија од нова пандемија на ковид во првата постковид-есен? (2)

Покрај изолацијата, вакцините беа уште една контроверзија што мора да се реши пред евентуалниот нов бран на ковид. На почетокот на пандемијата, најавена како спас на човештвото од коронавирусот, тие поминаа низ траекторија на промени од фактот дека сигурно ќе ве заштитат од инфекција до фактот дека вашите шанси да се заразите се помали отколку ако не сте биле вакцинирани, за тоа дека нема гаранција дека нема да се заразите, но ќе имате поблага клиничка слика. Да завршиме со образложение дека и вакцинираните умираат од ковид, но во помал број (?!).
Едноставно се покажа дека сè е релативно во кампањата за вакцинација, секоја наредна изјава беше контрадикторна со претходната, немаше научни проверки, засновани на емпириска основа на кратки, среднорочни и долгорочни временски периоди, што би укажало на можни контраиндикации и страни ефектите од вакцинацијата. Само декларативно се тврдеше дека вакцините се целосно безбедни и дека нема опасност за човечкиот организам да ги прима. Но, никој не сакаше да го стави својот потпис и да го гарантира писмено.
А за применетата медицина и фармакологија времето е најважниот параметар што ја одредува успешноста на лекот, во кој се следи примената на лекот што е достапен на пазарот. Дали некој денес се сеќава на ранитидин, некогаш најпопуларниот лек против киселини во желудникот? Овој лек, откриен во Англија во 1976 година, а пуштен на пазарот во 1981 година, по 38 години употреба, итно е повлечен од употреба во 2019 година, буквално за 24 часа, бидејќи е откриено дека може да предизвика рак на желудникот.
Колкави се временското растојание и повратните информации за овие вакцини на краток, среден и долг рок? Дали денес Светската здравствена организација и националните здравствени системи спроведуваат истражување што статистички следи колку луѓе што починале од различни патологии во исто време биле вакцинирани против ковид или не? Дали има статистички показатели дали смртноста од други болести кај вакцинираните е зголемена или намалена во однос на невакцинираните? Дали вакцината претставува коморбидитет за други болести или не?
Сѐ додека на јавноста не ѝ се понудат одговори на овие прашања, разбирливо е дека некои од нив ќе гледаат на вакцината со скептицизам и ќе ја сметаат за дел од огромен таен заговор, мотивиран од финансиски интереси, но и од матни планови за депопулација на човештвото. Освен како претпоставка, никој во моментов не може авторитативно, научно стратификувано и холистички да тврди дека вакцината нема да предизвика здравствени последици во иднина за оние што ја примиле, ниту дека е исклучено некои аномалии и малформации на фетусот да не се пренесат преку родителите.
Се разбира, тоа не значи дека треба да чекаме 40 години за искуството со ранитидин да одобри вакцина против ковид, но правото на слободен избор да се вакцинираат или не треба да биде почетна точка, наместо луѓето да бидат принудени да го прават тоа.
Недоверба кон здравствените власти и институции експлицитно изрази американскиот конгресмен Рон Пол во својата колумна „Нова ’варијанта’ на ковид – токму на време за изборната сезона!“, во која пишува: „Нема ни да ни дозволат да го споменеме зголемувањето на смртните случаи или милионите чие здравје е можеби загрозено поради вакцинирањето. Сакаат да веруваме дека 20-годишните спортисти, со полна физичка сила, отсекогаш умирале само од срцев удар. Сè е нормално и не сомневајте се во ништо! Затоа што ќе бидете теоретичари на заговор и негирачи на науката“.
За овој политичар нема дилема дека ТИЕ со своите пароли сакаат да ја замолчат секоја дискусија, а на прашањето зошто го прават тоа и како мислат дека можат да се извлечат по вторпат, тој одговара: „Една од причините зошто веруваат дека можат повторно да се извлечат е затоа што никој никогаш не бил казнет за тоа што го направил првиот пат. Федералната влада се погрижи фармацевтските компании да не бидат одговорни за штетата од вакцините. Јавните личности што отворено станаа чудовишта барајќи невакцинираните да бидат исфрлени од општеството, а можеби и од лицето на Земјата, не се засрамени или изолирани“, заклучува конгресменот Пол.

Кои се барањата на Светската здравствена организација?

Во оваа постковид-ситуација, која се карактеризира со целосна поларизација, дел од јавно-здравствените власти и институции се дискредитирани, а медицинската наука е компромитирана и обвинета за предавство на нејзините принципи, кодекс и етика заради утилитаризам, далеку од очите на истата јавност, Светското здравствено собрание (СЗС), телото за одлучување на Светската здравствена организација (СЗО), го одржа својот годишен состанок во мај 2023 година. На оваа средба беа предложени за усвојување неколку амандмани, кои под сенка на сѐ што помина со пандемијата на ковид-19 повеќе личат на арогантно и непромислено додавање сол на жива рана отколку на предлог-мерки за идни превентивни активности во околности слични на пандемијата.
Според новопредложените измени на Меѓународните здравствени регулативи (МЗР), ресурсите и овластувањата на СЗО дополнително ќе се прошират, особено оние на генералниот директор, кој може самостојно да прогласува вонредна состојба каде било во светот. Дефинициите за пандемии и здравствени итни случаи би се промениле за да ги вклучат оние што имаат потенцијал да предизвикаат штета, наместо, како сега, оние што предизвикуваат вистинска штета. Промените што се разгледуваат вклучуваат затворање на границите, карантини и медицински прегледи на граѓаните. СЗО исто така ќе може да споделува податоци за земјите без нивна конкретна согласност. Предложените амандмани бараат и СЗО да го зајакне својот капацитет на глобално ниво за „спротивставување на дезинформациите и лажните вести“. Сите такви мерки за првпат треба да станат обврзувачки за земјите членки.
Во вториот предлог-амандман на МЗР, во нацрт-договорот се нуди содржина што го ограничува од патување до затворање бизниси и собирање податоци од страна на владите и приватниот сектор за борба против „погрешни“ или „лажни информации“ (според вистината како дефинирана од СЗО). Контроверзноста на нацрт-договорот продолжува во делот што го поддржува т.н. истражување за „добивање функција“. Во нацрт-текстот се наведува дека безбедносните стандарди со кои се регулира истражувањето за „генетски модифицираните организми за да се зголеми нивната патогеност и преносливост“ не треба „да создаваат непотребни административни пречки за истражувањето“. За некои, овој јазик е алармантно снисходлив, со оглед на можноста дека самиот ковид-19 бил предизвикан од неговото истекување од лабораторија. Се чини дека предложениот амандман е напишан од самиот Ентони Фаучи, за да се заштити себеси и своите соработници од идните непријатни сесии за испрашување пред Конгресот.

Ненад Живановски-Столиќ, „Геополитика“

(Продолжува)