Ознака: озонската

Озонската обвивка на Земјата ќе биде обновена до 2040 година

Озонската обвивка на Земјата, која ја штити планетата од ултравиолетово зрачење за поголемиот дел од човештвото, ќе биде обновена до 2040 година, се вели...

Што се случува со дупката во озонската обвивка?

Во доцните 1970-ти години, метеорологот Џонатан Шанклин беше одговорен за надгледување на дигитализацијата на хартиените записи и пресметувањето на вредностите од спектрофотометрите „добсон“, копнени...