Ознака: карневал

Во Прилеп одржан 21-от карневал Прочка – 2023

Во центарот на Прилеп по 21 пат се одржа карневалот Прочка 2023. Во духот на традицијата се претставија над 20 групни маски од Прилеп...

Отворена изложба на маски во Прилеп

Почнаа активностите за карневалот Прочка Во ЦК „Марко Цепенков" во Прилеп денеска беше отворена изложба на маски изработени од учениците од основните и средните училишта,...

Карневал Нордистан

Многу го сакам карневалот Нордистан. Карневалот што не завршува, откако започна. Секојдневно ме развеселува до солзи и морници. Можат да му позавидат сите светски...

По 20-ти пат одржан карневалот „Прочка“ во Прилеп

Во центарот на Прилеп по 20-пат се одржува карневалот „Прочка“, според сите протоколи за заштита од ковид-19. Учествуваат 15 групи од Прилеп и од неколку...

По пауза од две години, карневал во Струмица

Од 2 до 9 март, по пауза од две години поради пандемијата, Струмица повторно живее во ритамот на традиционалниот „Струмички карневал“. - Нема ништо поубаво...

Шпаркасе Банка – генерален спонзор на Интернационалниот струмички карневал

Tрадиционално и оваа година Шпаркасе Банка го поддржува Интернационалниот струмички карневал што ќе се одржи по 30-ти јубилеен пат. Ценејќи го значењето на оваа...

Со изложбата на маски во Прилеп започна карневалот „Прочка 2022“

Со изложбата на маски отворена денеска во ЦК „Марко Цепенков“ во Прилеп, изработени од вештите раце на учениците од прилепските училишта започна карневалот „Прочка 2022“,...

По 20-ти пат карневал „Прочка“ во Прилеп

По 20-ти пат во Прилеп на 6 март ќе се одржи карневалот „Прочка 2022“ по двегодишна пауза заради паднемијата од ковид-19. Првиот настан од...

Актуелните политички случувања и овој пат нема да го заобиколат Вевчанскиот...

Почнува дефилето на маските на „Вевчански карневал 2022“ Традиционалниот Вевчански карневал почнува денеска во 13 часот со дефиле на карневалските маски низ вевчанските улици, настан...

Вистинската моќ на џоломарската игра може да се почувствува само одблиску

Специфичностите и оригиналните елементи на џоломарските игри во Ресава и Бегниште За џоломарите од етничкиот предел Тиквеш и нивната ритуална игра, заедно со строгите закони...