Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25833)

Отворен е конкурсот за најдобар превод на македонски јазик „Драги“

Издавачката куќа „Антолог“ соопштува дека е отворен конкурсот за најдобар превод на македонски јазик „Драги“. Наградата за најдобар превод на македонски јазик „Драги“ е воспоставена...

Непослушни раси што е тешко да се тренираат

Животни Секоја раса има свои предности и слабости. Тоа не ја прави ниту една раса помалку сакана, но овие раси на кучиња можеби бараат многу...

Работилница „Пиши-бриши“ во Јадро

КСП Центар - Јадро организира дводневна работилница за креативно пишување „Пиши-бриши“ на 5 и 6 јуни наменета за млади на возраст од 15 до...

Колку влакна се потребни во еден ден

Диететските влакна се неопходни за здрав дигестивен тракт, а истражувањето на порталот „Хелти ливинг“ покажува дека повеќе од 90 отсто од жените и 97...

Аврам Дичов, истакнат претставник на Дебарската уметничка школа

Од иконите на Аврам Дичов, најстарата позната е во Селце и датира од 1872 година. Иконата „Исус Христос – велики епископ“ е една од...

Древните кинески потонати бродови откриваат детали за трговијата на Патот...

Кинески научници почнаа со ископување на местата на два кинески бродолома стари 500 години во Јужно Кинеско Море, кои се полни со порцелан и...

Објавена „Заробеништво“ од Ѓерѓ Шпиро

„Заробеништво“ од Ѓерѓ Шпиро е роман објавен како дел од проектот „Пораки на надеж: инспиративна европска литература“ на издавачката куќа „Артконект“, поддржан од програмата...

Во списанието „Eнекен“ објавен новиот расказ „Мајка“ на Томислав Османли

Во новиот 56-ти број (јануари-јуни) на угледната грчка ревија за култура „Енекен“ од Солун е објавен новиот расказ на нашиот писател Томислав Османли. Станува...

Познатите прстени на Сатурн исчезнуваат

Сатурн можеби нема да ги има своите ледени прстени уште долго, а тоа е заклучокот на астрономите што го набљудуваат со своите телескопи. Новата...

„Најслаткиот филџан кафе“ е романтична приказна што можете да ја читате...

Јас секогаш сакам да одбирам случки што се веројатни, реални и навистина можат да се случат. „Најслаткиот филџан кафе“ е моја фикција, но тоа...