Животни

Секоја раса има свои предности и слабости. Тоа не ја прави ниту една раса помалку сакана, но овие раси на кучиња можеби бараат многу повеќе трпеливост и дресура за послушност од другите.

Басенџи: Басенџи има карактер сличен на мачка. Овие кучиња биле одгледувани да бидат независни ловци. Тие треба да се социјализираат и дресираат рано. Нивната безгранична енергија и краток распон на внимание им отежнуваат да обрнат внимание на дресурата. Добрата вест е што можете да го искористите нивниот нагон за играње за да ги тренирате.

Бигл: Се одгледуваат да го следат носот цел ден во потрага по ситен дивеч, па затоа може да биде предизвик да ги натерате да слушаат команди наместо да мирисаат. Тие исто така се учат да лаат додека ловат за ловците да можат да го следат звукот, а на вашиот бигл нема да му е грижа кое време е од денот ако види нешто од прозорецот што сака да го улови. Потребно е многу вежбање за да не станат деструктивни.

Булдог: Булдозите ги прават работите кога сакаат, со своја брзина и само ако сакаат. Да ги натерате да пешачат може да биде мачна задача, но тоа е неопходно, бидејќи тие се особено склони кон дебелеење, што влошува некои други здравствени проблеми кон кои се склони. Иако се оригинални и убави на свој начин, булдозите релативно бавно учат.

Чау чау: За нив се вели дека имаат карактер многу сличен на мачките. Тие се резервирани, независни, достоинствени, интелигентни и тврдоглави. Оваа тврдоглавост значи дека тие поминуваат многу време игнорирајќи го она што го барате од нив, освен ако не ги убедите дека тоа е нешто што самите сакаат да го направат. Без многу социјализација како кученце, чау чау е исто така склон да стане територијален и агресивен кон која било личност или куче надвор од потесното семејство.

Јазовичар: Јазовичарот се одгледувал за да лови јазовци, зајаци, лисици, па дури и диви свињи. Тие се храбри, независни и тврдоглави. Познато е дека се тешки за дресура и дека се добри чувари. Тие се живи и интелигентни и им требаат активности за да ги одржат својот ум и тело активни. Досадата може да ја влоши непослушноста. Потребно е многу дресирање за да им се зголеми вниманието и да се смират нивните инстинкти.