Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25817)

Завршете го денот со здрав кашест сок од банана и ѓумбир

Здрава храна Ноќта е идеално време за ужина во форма на кашест сок, особено ако е здрава и ви помага да го зајакнете имунитетот. Потребни состојки:...

Малите честички од пластиката стигнуваат и до мозокот

Истражувањето на Медицинскиот универзитет во Виена („МедУни Виен“) покажа дека малите пластични честички стигнуваат и до мозокот. Истражувањето, чии резултати беа објавени во стручното...

Приватното богатство на кралот Чарлс се проценува на 1,8 милијарда фунти

Британскиот крал Чарлс Трети наследил имот што го зголемил неговото богатство на речиси две милијарди фунти според опсежните истражувања и анализи на британскиот весник...

Шкотската дива мачка е на работ на истребување

Новото истражување покажа дека популацијата на шкотските диви мачки е на работ на истребување и дека повеќето од оние што живеат во дивината се...

Струшкиот храм „Св. Ѓорѓи“ е извонреден пример на македонската црковна архитектура

Благодарение на пишаните извори, историјата на црквата „Св. Ѓорѓија“ од крајот на 18 век и низ целиот 19 век е добро позната. Главни извори...

Стабилизација и дезинфлација како приоритет над приоритетите

Не завидувајте кој и да победи на изборите во Турција овој месец. Победникот веднаш би можел да биде симнат од тронот поради силни економски...

„Домот е таму каде што боли“

Корените на родот на Горан Стефановски се од селото Ербеле, во денешна Албанија Потрага по корените на Горан Стефановски (4) Дали селидбите се дел од идентитетскиот...

Возењето е младешки предизвик, а не провокација

Од 1 јануари 2013 година се помести старосната граница за полагање за возачка дозвола само за одлични ученици со примерно поведение. Малолетниците со наполнети...

Брадина – заборавениот македонски етнолог

Томо Смилјаниќ-Брадина е научник со највисоко образование, познавач на шест јазици, кој ѝ се посветил на етнолошката проблематика во Македонија, конкретно на малореканскиот, мијачки...

Умберто и крадецот на чадори (1)

Необичниот чадор Умберто живее во Дождоградец. Откаде пак необичен? Во Дождоградец, се гледа по името, чадорите играат важна улога во секојдневниот живот. Многу често, а...