Британскиот крал Чарлс Трети наследил имот што го зголемил неговото богатство на речиси две милијарди фунти според опсежните истражувања и анализи на британскиот весник „Гардијан“.
Богатството на кралот вклучува автомобили, накит, имот, инвестиции, коњи, ретки поштенски марки, уметнички дела и наследен имот. Личното богатство на монархот е главно скриено од јавноста и не може да се утврди целосната вредност на неговиот имот.
Во истражувањето конкретно е посочено дека семејството Виндзор не плаќало данок на наследство, што веројатно му овозможило на кралот Чарлс Трети да го добие богатството на својата мајка без да придонесе нешто за јавната каса.
– Иако не ги коментираме приватните финансии, вашите бројки се многу креативен спој на шпекулации, претпоставки и неточности – изјави портпаролот на британскиот крал.
„Гардијан“ идентификува 23 возила во Бакингемската палата и Сандрингам, приватниот имот на кралот во Норфолк, истакнувајќи дека е тешко да се одреди кои се во јавна, а кои во приватна сопственост.
Кралот Чарлс Трети нема недостиг од палати, замоци и резиденции за уживање, но повеќето од нив технички не се негови. Бакингемската палата и Кенсингтонската палата, на пример, не се негова сопственост, туку му припаѓаат по правото на круната.

Два селски имота

Кралот Чарлс наследил два селски имота од својата мајка, кои се меѓу неговите највредни имоти. Првиот е Балморал, кој го купил сопругот на кралицата Викторија, Алберт, во 1852 година во шкотските висорамнини. Тој му служеше како семејно одморалиште за кралското семејство повеќе од 150 години, семејството беше таму по ненадејната смрт на Дијана, принцезата од Велс во 1997 година, а исто така беше местото каде што почина кралицата Елизабета по кратко боледување во септември минатата година. Имотот го вклучува не само замокот Балморал туку и 21.725 хектари земја.
Имајќи го предвид потенцијалот за шумарство, земјоделство, отстрел на тетреби, лов на елени и производство на обновлива енергија, имотот е проценет на 80 милиони фунти со помош на експерти.
Уште повреден е обемниот имот Сандрингам во Норфолк, кој кралицата Викторија го купила во 1862 година за својот син. Опишан во тоа време како „нешто многу грдо“ и опкружен со 6.000 хектари песок, тоа беше само трошок со децении. Тоа се промени кога таткото на кралот, принцот Филип, се впушти во немилосрдното намалување на трошоците. Оттогаш семејството вложи големи напори да „извади“ пари од имотот. Како и самиот имот, кој туристите можат да го посетат за 23 фунти, Сандрингам има стотици имоти за изнајмување, 6.400 хектари обработливо земјиште и комерцијални потстанари. Со помош на експерти, весникот го процени Сандрингам на 250 милиони фунти.

Коњи, брендови и уметнички вредности

Кралот Чарлс исто така од својата мајка наследил околу 70 чистокрвни коњи во различни фази од нивната тркачка и одгледувачка кариера, од кои некои се чуваат во Кралската штала во Сандрингам. Нивната заедничка проценета вредност е најмалку 27 милиони фунти.
Кралската филателистичка колекција се смета за најдобра колекција на поштенски марки во светот и содржи стотици илјади поштенски марки, од кои некои ги зел прадедото на Чарлс, Џорџ Петти, од Британската пошта и колонии. Вредноста им е најмалку 100 милиони фунти, според процените на четворица експерти со кои се консултирал весникот.
Покрај коњите и поштенските марки, има и голем број скапи уметнички дела што семејството ги добило на патувања во странство, кои се наоѓаат во нивните приватни колекции. Меѓу нив има и парчиња од Марк Шагал и Салвадор Дали што му беа подарени на принцот Филип.

Скапоцени камења и инвестиции

Кога станува збор за приватната колекција на скапоцени камења и накит на Виндзор, кралицата Марија, баба на Елизабета Втора, била фасцинирана од накитот и го стекнала најголемиот дел од она што сега ја формира приватната колекција на кралското семејство. Колекцијата се проценува на 533 милиони фунти.
Семејството Виндзор има приходи и од инвестиции, како и од имотите што ги наследило.