Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25774)

Кога ќе се спомне книжевност, обичниот читател помислува на Гијом Мисо,...

Професорот Венко Андоновски одржа пристапно предавање во МАНУ, на темата „Достоевски и Мекдоналдс“ или „Чуму денес да се пишува литература“. Тој зборуваше за изложеноста на...

Живот кога ја снема и „позитивната нула“

За ваквите состојби во локалната самоуправа многу придонесуваат и непочитувањето на законите, непреземањето казнени мерки, како и создадената штетна системска пракса да се штитат...

Работам на создавање светски шампиони

Тој започна фудбалска академија од нула, вложувајќи дел од сопственото богатство, а остатокот го позајми за да го поддржи проектот. Повеќе од 10 милиони...

Огнострелни рани што ѝ го променија карактерот на младата македонска држава

Деновиве се потсетуваме и на денот пред дваесет и две години кога терористи од тетовското кале отворија оган врз цивилите и полицијата што беа...

Што ќе донесат најавените измени на медиумската регулатива?

Медиумската регулатива, составена од Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги и Законот за медиуми, ќе се менува во две фази. Првата е за...

Има ли навистина нов момент зад проширувањето на ЕУ?

Војната во Украина можеби ненамерно стави ветер во едрата на проширувањето на ЕУ, но луѓето од Западен Балкан треба да го видат тоа за...