Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25582)

Четирите најгрди раси на кучиња во светот

Животни Иако секое куче е посебно на свој начин, постојат раси на кучиња што се помалку убави од другите. Според „Петхелпфул“, ова се четирите најгрди...

Книга од Шекспир, стара 400 години, продадена за 2,4 милиони...

Книга стара 400 години, позната како „Прво фолио“, е продадена во Њујорк за 2,4 милиони долари. Збирката комедии, историски драми и трагедии на Вилијам...

Стефан Миленковиќ: Охрид е неизбришлив дел од мојата лична и уметничка...

Викендов на „Охридско лето“ Врвно естетско доживување за многубројната публика на „Охридско лето“ приредија виртуозот на виолина со светско реноме Стефан Миленковиќ и камерниот оркестар...

Што сѐ содржи оставината на браќата Манаки

По најавата за дигитализација Државниот архив, во соработка со Британската библиотека, неодамна најави дека во наредните две години ќе ги дигитализира целокупниот материјал и оставината...

Постерот е автентичен вовед во наративот во филмот

Матеја Николиќ, илустраторка Матеја Николиќ, во рамките на актуелниот „Бич филм фестивал“, го насочи вниманието на публиката кон работилницата за дизајн на филмски постер, која...

Лагард: Ќе ги зголемуваме каматните стапки

Aвторски текст на претседателката на европската централна банка Откако Управниот совет на Европската централна банка оваа недела ги зголеми клучните каматни стапки за еврозоната за...

Уште еден удар и градежниците „на одар“

Неповолните услови за работа предизвикани од воведувањето на неделата како неработен ден, бавното администрирање и ниската реализација на капиталните проекти од само 19,5 отсто...

Музичките легенди живеат вечно

ЗАБЕЛЕЖАНО, НЕОБЈАВЕНО Александар Сариевски беше и остана исклучителна личност, врвен уметник, професионалец на изворната и на новосоздадената македонска народна песна. И самиот беше автор, а...

Бугарската БНТ без превод на македонски, но со антимакедонска содржина

Веќе цела година гледачите во Македонија преку операторот А1 и „Макс ТВ“ на „Македонски телеком“, во кој и државата има свој удел, можат да...

Трипати повисок долг кон Западот, со двапати повисока камата

Според извештајот објавен од британската добротворна организација „Должничка правда“ минатата недела, африканските влади должат трипати повеќе кон западните приватни заемодавци отколку кон Кина и...