Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25509)

Внимателно движи се и за себе грижи се!

Од творештвото на писателот за деца Перо Миленкоски (7) Драги деца, на страниците на „Колибри“, во десетина продолженија, објавуваме една многу поучна серија, преку која...

Детската креативност нема граници

Годинава заедно со кавадаречките деца, велигденски јајца вапсуваа и деца од Данска, Португалија и од Бугарија, кои беа во посета на Кавадарци, во рамките...

Македонската фолклорна традиција одекнува во звуците на гајдата на Филип Атанасковски

ТАЛЕНТИ Филип Атанасковски е шеснаесетгодишно момче, кое уште од пред десетина години си постави цел дека во животот ќе чекори по патеките на музиката. Уште...

Симбиоза

Пандемијата и надоврзаната економска криза даваат сосема нова основа „за старт“ на спортот за периодот што следува. Никој уште не може со сигурност да...

Македонска авангарда во средновековна Европа

Сигнали до потомството (2) Европските теоретичари на поезијата тврдат дека визуелната поезија (позната уште и како „сигнализам“ и „конкретизам“), како важно авангардно движење на дваесеттиот...

Џезмен во април – формата како глагол

„Џезмен“ е проект документарна сторија за живот посветен на уметноста на џезот, која ја раскажува Велибор Педевски, човекот што е своевиден фокус на збиднувањата...