Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25494)

Ристески освои втора норма за интернационален мајстор

Целта пред турнирот беше да освојам ИМ-норма, ама не бев под притисок дека морам по секоја цена да го сторам тоа. Ме мотивираше тоа...

СП 2022 последно за некои фудбалски ѕвезди?

Меѓу мегаиграчите за кои СП 2022 може да биде последно се и тројца добитници на наградата „златна топка“ за фудбалер на годината СП 2022 последно...

Европа и Јужна Америка го продлабочија сојузот во отпорот кон ФИФА?

УЕФА и КОНМЕБОЛ отворија заедничка канцеларија во Лондон, навреме за организација на натпревар (помеѓу шампионите на Европа, Италија, и на Јужна Америка, Аргентина), што...

Портретот на Мерлин Монро на Ворхол на продажба за 200...

Светот е сцена Аукциската куќа „Кристи“ во мај ќе го понуди на продажба портретот на актерката Мерлин Монро, на американскиот уметник Енди Ворхол, кој се...

Куќата во Калгари ми беше само куќа, а станот во...

Јас секогаш припаѓам на повеќе култури. Мислам дека зборот идентитет е збир од повеќе идентитети и дека секој нов идентитет е стекнато богатство за...

Аутизмот меѓу нас

Прифаќајќи ги другите се прифаќаме и себеси. Да разбереме дека не секој е ист како нас, дека не секој размислува како нас и дека...

Преживувањето на меѓународното право, геостратегискиот натпревар и Путин

Денес многу актуелно по медиумите, покрај другото, е потенцијалното активирање на меѓународното кривично право, со цел изведување пред лицето на правдата на потенцијалните (заради...

Руска идеја: словенофили, западњаци и Евроазијци

Во претходната колумна го исцртавме историскиот контекст за појавата на трите најважни теориски, философски, но и геополитички правци во руската мисла. Во оваа ќе...

Кој и зошто е против нов договор со Бугарија

Несомнено дека новите премиери во двете земји се инсталирани да најдат некое формално компромисно решение, кое во практика не мора ништо да значи, но...