Ознака: фонд

Солидарен фонд и членарина како организирана пензионерска солидарност

Веќе 68 години постои и функционира солидарниот пензионерски фонд како облик за остварување на пензионерската солидарност, заснована врз принципите на меѓусебна зависност, човечка солидарност...

Новиот европски првак може да заработи 28,25 милиони евра

Вкупниот награден фонд за ЕП 2024 е на исто ниво како и за ЕП 2020, вкупно 331 милион евра, објави УЕФА, која ги најави...

И Обединетите нации и Меѓународниот монетарен фонд да се реформираат

Генералниот секретар на Обединетите нации, Антонио Гутереш, изјави на самитот на Г7 во Јапонија дека е време да се реформираат Советот за безбедност и...

Државен стимул за раст на извозот

Една од целите на формирањето на Гарантниот фонд е преку обезбедување дел од колатералот за новоодобрени кредити да се поттикнат банките и штедилниците, особено...

Обемно зголемување на шумскиот фонд како приоритет

Минатата година, заедно со 2017-та, имало рекордно ниско пошумување во Македонија. Според податоците на Државниот завод за статистика, лани била пошумена површина од само...

Зошто сточниот фонд низ годините континуирано се намалува

Со почетокот на транзицијата, сточарството забележа огромни падови, кои до средината на 1990-тите години станаа загрижувачки. Уништувањето на големите фарми, лошата приватизација и затворањето...

Германија и Франција со 500 милијарди евра ќе ја спасуваат европската...

Германија и Франција сакаат заеднички да се борат со последиците од економската криза предизвикана од пандемијата на коронавирус, а за таа цел е предвиден...

ФИТР: 45 компании аплицираа по скратена постапка

Четириесет и пет домашни компании ја искористија можноста да аплицираат преку новововедената скратена „Fast track“ постапка на Јавниот повик за кофинансирани грантови за технолошки...

Кривична пријава за двајца контролори од Фондот за здравствено осигурување поради...

СВР Скопје – Единица за економски криминал поднесе кривична пријава против С.З.(39) од Скопје поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело примање...

Купувањето оружје ги бетонира сојузништвото и лојалноста

САД формираат фонд за земјите од Југоисточна Европа, во смисла на донации за осовремување на опремата и оружјето на земјите од Југоисточна Европа, во...