Ознака: уставен суд

Уставен суд и Здружението на судиите се судрија околу отфрлената иницијатива...

Одлуките на Уставниот суд се конечни и извршни, велат од Судот во врска со реакцијата на Здружението на судиите за отфрлената иницијатива за платите...

Уставниот суд и Правниот Факултет воспоставија соработка која треба да придонесе...

Претседателот на Уставниот суд Дарко Костадиновски и деканот на Правниот факултет „Јустинијан Први“ при УКИМ Сашо Георгиевски денеска потпиша Меморандум за соработка со кој...

Дали зголемувањето на платите на избраните и именуваните лица има законска...

Овој текст го пишувам во врска со одлуката на Уставниот суд донесена во март 2023 година, а се однесува на основицата за пресметка на...

Заканите кон судија на Уставен биле преку социјална мрежа, МВР го...

Заканите кон судија на Уставен суд кои денеска ги пријави претседателот на Судот Дарко Костадиновски, биле преку социјална мрежа, а нив ги упатило лицето...

Уставниот суд поведе постапка за два члена од законските измени на...

Уставниот суд денеска поведе постапка за член 2 и член 4 од Законот за изменување и дополнување на Законот за облигационите односи.  Како што...

Законот за платите на јавните обвинители и измените на Законот за...

Уставниот суд денеска треба да одлучува по седум иницијативи за оценување на уставност и законитост и едно барање за заштита на слободи и права...

Ќе останам лојален само на Уставот и на никој друг, истакна...

Судскиот активизам, враќањето на довербата на граѓаните во Уставниот суд и во правната држава, внесување на науката во Уставниот суд, како и бескомпромисност во...

Дарко Костадиновски избран за нов претседател на Уставниот суд

Судијата Дарко Костадиновски е избран за нов претседател на Уставниот суд на Македонија, информираат денеска од Судот. Од Уставниот суд додаваат дека повеќе информации во...

Уставен не успеа да избере претседател и во осмиот обид: Васиќ-Бозаџиева...

Уставниот суд и денеска не успеа да избере наследник на Добрила Кацарска чиј мандат заврши вчера. Судијката Ана Павловска-Данева денеска ја повлече кандидатурата со...

Не помина ниту третиот кандидат за претседател на Уставниот суд

Не помина ниту третиот кандидат на продолжението на денешната седница на Уставниот суд на која треба да се избере новиот претседател на Судот, потврдуваат...