Ознака: судбина

Во уметноста најмногу пишуваме за среќата, иако почесто несреќата е...

Кон изложбата „5.17“ на Диме Темков во Културно-информативниот центар Во уметноста најмногу пишуваме за среќата, иако почесто несреќата е наша судбина. Многу години имавме несреќа...

Телевизијата како судбина

Најпрвин една-две реченици за тоа што е ИНТЕРФОНИЈА... онака од техничко-инженерска визура и жаргон, стручно, со што ќе почнам и ќе се обидам со...

За нашата судбина одлучуваме само ние

Македонија посакува среќен крај и на оваа политичка епизода со ЕУ. Среќниот крај треба да биде среќен за сите нас, треба да ни отвори...

Секој човек е кројач на сопствената судбина

Во 280 година пред нашата ера, епирскиот крал Пир, кој намислил да го освои Апенинскиот Полуостров, со својата армија ги поразил римските легии. Набргу...

Зарем корупцијата ни е судбина

Навистина мала и наивна е утехата дека некој ќе го „наплати“ тоа преку меѓународните судови. Вистинската штета што ја трпат државата и општеството не...

Случајност или шега на судбината?

Четиринаесет години пред тажната катастрофа што го снајде бродот „Титаник“, Морган Робертсон ја напишал новелата „Залудно“. Новелата е за непотонлив брод по име „Титан“,...

Судбината на Воцек

Историјата на музиката го запознала Албан Берг (1885-1935) како еден од најталентираните ученици на Арнолд Шенберг (1874-1951). Но неговото творештво било премногу значајно за...

Судбината на „Копанки“ ќе се решава на суд

Откога општината Битола деновиве целосно го поништи претходното решение за легализација на планинарскиот дом „Копанки“, како сопственост на ПСК Пелистер, револтираните планинари најавуваат дека...

Судбината на Велигденскиот Остров може да биде и наша

Велигденскиот Остров е најјасниот пример за општество што се самоуништило со преголема експлоатација на своите ресурси. Пропаѓањето на цивилизацијата на Велигденскиот Остров е предупредување...

Судбината на СЈО сѐ уште е енигма

По апсењето на Јанева, се отворија многу нејаснотии Различните толкувања околу варијантите за избор на наследник на Јанева само дополнително внесуваат забуна околу правната рамка...