Ознака: срам

Ни грев ни срам

Не знам како, ни што, ни зошто се случи, та бевме подолго време разделени драг Читателу. Оти писателот и читателот како што велат Борхез...

Не ли ви е срам од машиновозачот?

Откако се случи морбидното десеткратно убиство во основното училиште во Белград, а потоа се повтори и кај Младеновац, секојдневно добиваме вести од регионов дека...

Срамот е мртов, да живее бесрамноста – живот во Македонија...

Велат дека бесрамните политичари се одраз на бесрамно општество. Она што е најалармантно е што нашите политичари се симптом на сериозен општествен проблем. Зошто...

Знаеме ли како да не бидеме повеќе на ѕидот на срамот?

Американските т.н. црни листи и европските извештаи што бележат висока корупција и слабости во владеењето на правото ѝ го нарушуваат кредибилитетот на Македонија пред...

Самоосакатени без бол, без страв и без срам

„Луѓето се спремни да си ја отсечат и сопствената нога, ако тоа им влева надеж дека е за добро“. Оваа аксиома што Платон ја...

Јануари 2021 – моралниот срам на власта

Јануари 2021 помина во одбележување на верските празници на граѓаните од православна вера, но не и во одбележување на значајни годишнини со политички и...

Лукашенко: Изборите во САД се срам и исмејување на демократијата

Белорускиот претседател Александар Лукашенко ги нарече претседателските избори во САД „срам и исмејување на демократијата“. - Погледнете што се случува со овие избори. Ова е...

За срамот во нашето секојдневие

Во овие секојдневни случувања на општествен план многу често се фаќаме со размислата: „Па, нели им е срам! Да се засрамат од она што...