Ознака: работна сила

Домашна работна сила наместо увезена од странство

Изминатиот период голем број компании се жалат на недостиг од соодветен кадар поради што се предлагаат и решенија за увоз на работници од странство,...

Шолц: Имаме проблем со работната сила, потребна е функционална миграциска политика

Германскиот канцелар Олаф Шолц потврди дека Германија има проблем со работната сила и коментираше каква заедничка миграциска политика би сакал да види во Европа. -...

Олеснет пристапот до австрискиот пазар на трудот

Подготвил: Mарјан Велевски Реформата на таканаречениот „црвено-бел-црвен картон“, која стапи во сила, го олеснува пристапот на странската работна сила на австрискиот пазар на трудот. Откако...

ЕК сака да привлече мигранти поради недостигот на работна сила во...

Европската комисија денеска предлага „партнерство за таленти“ за да привлече компетентни мигранти во ЕУ во контекст на демографска криза на континентот, јави дописничката на...

Квалитетната работна сила веќе си отпловила

Феноменот на пронаоѓање квалитетна работна сила ќе станува сѐ поизразен со заживувањето на економските активности. Во најнепријатна состојба ќе се најдат помалку развиените земји,...

Индустријата во расчекор помеѓу побарувачката и понудата на работна сила

Дали и колку намалувањето на бројот на работниците во индустријата е сигнал за намалено индустриско производство, а со тоа и на извозот, кои би...

Германија годишно има потреба од 400 илјади квалификувани странски работници

Германија има потреба од 400 илјади квалификувани имигранти годишно, со цел да го надомести недостигот на работна сила, истакна шефот на Федералната агенција за...

Со потрајни работни договори ќе се намалат турбуленциите на пазарот на...

ОТКАКО ПАНДЕМИЈАТА ГО ЗГОЛЕМИ ЈАЗОТ ПОМЕЃУ ПОНУДАТА И ПОБАРУВАЧКАТА И работодавците и вработените треба да бидат мотивирани да размислуваат за трајност на работните договори, при...

Додека ковид-19 ги затвора училиштата, децата се принудени да работат

Автори: Џефри Гетлман и Сухасини Раџ Њујорк тајмс Секое утро пред јавниот станбен блок „Девараџ Урс“ на периферијата на градот Тумакуру, мноштво деца излегуваат на улицата....

Германските бизнисмени против ограничување на приливот на работна сила од Западен...

Германските бизнисмени изразиле незадоволство од намерата на Владата да го ограничи приливот на работна сила од Западен Балкан на 25.000 годишно. Тие велат дека уредбата...