Ознака: Преспанскиот

Шо беме не сне и шо сакаме да сне нема да...

Автор на фељтонот е д-р Петре Наковски, родум од селото Крчишта, Костурско, егејскиот дел на Македонија, роден на 17.7.1937 - романсиер и преведувач од...

НАТО не е форум што ќе прифати преиспитување на Преспанскиот договор

Факт е дека Грција преку уцени и блокирање на членството на Македонија во НАТО успеа да го издејствува Преспанскиот договор, но, сепак, спроведувањето на...

Со Преспанскиот договор нашиот идентитет е трајно изменет

Со договорот не се менува само името на државата, туку и идентитетот! Со промена на идентитетот, Преспанскиот договор навлезе во сферата на културен геноцид...

Стравотни манипулации на Атина со Преспанскиот договор

Поранешниот грчки министер Коѕијас во неодамнешно интервју јасно кажа дека со Преспанскиот договор се бришат македонскиот идентитет, јазик и историја (сето ова како плод...

Грција повторно го отвора македонското прашање

Договорите важат за сите без исклучок и ова е неприкосновен меѓународен принцип, зашто во спротивно светскиот меѓународен поредок не би бил возможен Сѐ појасно е...

Атина ја виде ништовноста на Преспанскиот договор

Во согласност со принципите и начелата заверени под закрилата на ОН, Преспанската спогодба е невалиден и ништовен меѓународен договор. Тој е повеќе „лабораториски“ во...

Добриот и лошиот дух на Преспанскиот договор

Се разбира дека САД, како што изјави официјално портпаролот на Стејт департментот, „остануваат посветени на Договорот од Преспа“ и очекуваат Македонија „да го одржи...

Политичката цена на Преспанскиот договор

Колкава е политичката цена за националната траума? Преспанскиот договор уште долго ќе остане голема контроверзија во македонската историја, со пресериозни последици за македонската политика...

Кризата со пасошите – уште едно скалило кон голготата во...

Македонија ќе се соочи уште со редица грчки блокади во текот на преговорите со ЕУ, кога и да се случат. Ако тие на реално...

За уставните судии, формата фрла посилно светлина врз правдината отколку содржината?!

Според некаков правнички кодекс, прифатено е да се почитува дека одлуките на судот не се коментираат, туку задолжително се спроведуваат. Без намера за оспорување...