Ознака: попреченост

Заробеници во сопствениот град

Повеќегодишни ненадминати проблеми на лицата со физичка попреченост во Битола „Подобро ќе ми беше доколку се наоѓав во затвор во Шутка отколку дома. Повеќе од...

Попреченоста ќе биде главна тема на „Друга приказна“

Попреченоста ќе биде главна тема на осмото издание на книжевниот фестивал „Друга приказна“. Фестивалот ќе се одржи од 1 до 3 септември во МКЦ...

Учениците со аутизам треба да имаат пристапно дигитално образование

Проектот на „Пристапно дигитално образование за ученици со аутизам и интелектуална попреченост: иновативни решенија и подобрување на компетенциите на едукаторите“ има за цел да...

Дали секој што паркира на места предвидени за лица со попреченост...

Факт е дека паркинг-простор треба да има достапен за сите и вистина е дека во Скопје се бара паркинг плус, меѓутоа дали тоа значи...

Децата со попреченост добро знаат дали некој ги сака или не,...

Не постојат добри и лоши деца, сите се различни и искрени. Да се отфрли дете со попреченост од страна на деца е прифатливо бидејќи...

Пристапни рампи во сите градски институции за лицата со попреченост

Девет јавни претпријатија, седум јавни и културни установи и 23 средни училишта во градот Скопје добија пристапни рампи за да бидат достапни за лицата...

Објавен првиот зборник текстови за попреченост на македонски

Издавачката куќа „Темплум“ неодамна го објави зборникот „Попреченост: текстови за инвалидните тела“, прв од ваков тип на македонски. Книгата е објавена во едицијата теорија...

Изложбата „И јас сум тука“ ја издига свеста за лицата со...

Во рамките на фестивалот за литература и илустрација за деца „Литера“, завчеравечер, во Кинотеката беше отворена изложбата на фотопортрети насловена „И јас сум тука“....

Aнимација како алатка за инклузија на деца со попреченост

Од 7-ми до 20-ти октомври со поддршка на Делегација на ЕУ во Скопје и во соработка со Кинотека на Македонија и МФФ КинеНова, продукцијата...

Огромна е радоста кога ќе ја земат возачката дозвола во рака

Никола Димкоски, единствен инструктор за лица со попреченост Машинскиот инженер Никола Димкоски, охриѓанец по потекло, веќе 25 години има своја автошкола „Виза“ во Скопје, каде...