Ознака: планетата

Имаме уште две години да ја спасиме планетата

Научниците тврдат дека е неопходно до 2030 година да се преполоват емисиите на штетните стакленички гасови за да се спречи зголемување на температурата за...

Половина од планетата ќе има поинаква клима до 2100 година

Планетата е на работ на неколку пресвртни точки, кои еднаш ќе поминат, но зад себе ќе остават каскада од последици во животната средина. Екстремните...

Зелен картон на ФИФА за планетата

Светскиот ден на животната средина, 5 јуни, е главното средство на Обединетите нации за поттикнување на свеста и за акција за заштита на животната...

Да се зачува планетата, но да се заштитат и луѓето

Навистина сме тажни и загрижени поради конфликтот во Украина и нашите мисли се со народот на Украина и со сите што се засегнати од...

Вселенскиот отпад станува опасност за планетата

Во иднина може да зачестат уништувањата на нефункционалните сателити што може да го отежни патот до Меѓународната вселенска станица, наведува Ребека Хајлвејл од „Вокс“ Последното...

Ќелија од пластични шишиња искупува од гревови направени на...

Во ова село направено од пластични шишиња има и затворска ќелија каде што можете да ја поминете ноќта и на тој начин „да платите...

Планетата се загрева пребрзо, а шансите да се запре тоа се...

Студија за климатските промени објавена во британските медиуми покажа дека до 2025 година постојат 40 отсто шанси за секоја измината година, температурата на планетата...

Метанот може да ја спаси планетата од климатските промени

Намалувањето на светските емисии на метанот може да извојува голема победа во борбата со климатските промени и загадувањето, смета Линдзи Мејзленд од „ЦФР“ Нов начин...

Консумирањето месо влијае врз здравјето на планетата

Исхраната на база на билки и специјално дизајнираните национални диети што ги земаат предвид спецификите на секоја клима можат значително да го намалат влијанието...

Да ја чуваме планетата Земја!

Ученици од ОУ „Рампо Левката“ од Прилеп порачаа Со садење цвеќиња во училишниот двор, учениците од прво до трето одделение од ОУ „Рампо Левката“ од...