Ознака: писма

Во Велика Британија отворени писма стари 265 години

Во Велика Британија се отворени 104 писма, испратени пред повеќе од 250 години. Тие беа наменети за морнарите на францускиот воен брод „Галатеа“, кои...

Како Сарцетакис ги испровоцира Македонците во Австралија

Писма Деновиве светските агенции соопштија дека нa 3 февруари, на 92-годишна возраст, починал поранешниот грчки претседател Христос Сарцетакис. Навидум рутинска вест бидејќи и претседатели, кралеви,...

Бруно Ивановски второнаграден на Меѓународниот конкурс за пишување писма

Бруно Ивановски (14), македонскиот претставник на Меѓународниот конкурс за пишување писма за ученици во основно образование, кој годинава по јубилеен 50-ти пат го организира...

Околу состојбите на секторот енергија во Македонија

Писма Веќе со години држававa има несериозен пристап во секторот енергија. Ако се земат предвид производството, увозот и потрошувачката на енергија, во овој сектор се...

Правиш ли нешто друго, освен што лансираш ракети?

Писмата помеѓу Доналд Трамп и Ким Јонг-ун го прикажуваат нивното пријателство Новата книга „Бес“ на Боб Вудвард дава фасцинантен приказ кон еден од најчудните дипломатски...

Писмата на Т. С. Елиот до неговата муза достапни по 60...

Писмата од поетот Т. С. Елиот до блиската пријателка Емили Хејл, која според многумина била и негова муза, наскоро ќе бидат достапни за јавноста,...

Како се пишувале писма пред 400 години?

МАКЕДОНСКА ИСТОРИЈА НА ПРЕПИСКИТЕ Пишува: Блаже Миневски Во Македонија постојат повеќе зачувани писмовници од 16 до 19 век, кои всушност биле специјални прирачници во кои било...

Рајот на посакуваните писма

Третонаградено писмо на меѓународниот конкурс на Сојузот на пошти на Македонија „Замисли си дека си писмо што патува по светот“ Здраво, тажни, среќни, горди, вљубени.... Секојдневно патувам......

Отворени писма за затворената (не)демократичност

Во последниот период на политичката сцена зачести практиката на пишување отворени писма во кои домашните политичари или некогашни функционери изнесуваат свои видувања, главно критики,...

Се јавувам од една непозната земја

Насловот на моите писма до весникот „Нова Македонија“ ѝ припаѓа на категоријата традиционален, иако неговиот почеток не е поврзан со „Нова Македонија“. Оваа година...