Ознака: нација

Кој е заедничкиот именител на одржлива нација и држава?

Во меѓудржавните или меѓународните договори честопати се случува една од страните да извлече поголема полза и корист. Оваа состојба се должи и на квалитетот...

Фотографиите се интимно патување во срцето на трајниот дух на македонската...

Сите овие портрети на македонски дејци интелектуалци, чети и фотографии на комити се наше вистинско културно богатство, кое опфаќа еден бурен период на македонското...

Си Џинпинг: Силна младина значи силна нација!

Во Кина, законот предвидува кинеските ученици да вежбаат најмалку еден час дневно на училиште, а јавната спортска инфраструктура мора да се отвори за училиштата...

Тодор Живков: Македонска нација постои и тоа не е спорно

Живков укажа дека постојат некои нерасчистени прашања меѓу Бугарија и Македонија, но дека тие проблеми од нивна страна се решени и јасни и не...

Нацијата е како мајката

Мојата мајка е грда, бушава, ниска, ама таа ми е мајка. Ако татко ми донесе друга госпоѓа, елегантна или образована, таа може да ми...

Имаме ли доволно големо знаме да ни го покрие срамот од...

Повеќепати досега можеа да се забележат негрижата и недостоинствената употреба на државното знаме, дури и во јавните гласила и медиумите, особено кога врз државното...

(Дез)интегративноста на македонскиот супстрат

Македонците од исламска вероисповед се неотуѓив и нераскинлив дел од македонската нација Македонците од исламска вероисповед со векови се присутни на нашите простори, но во...

Опстанокот на македонската нација е доведен во прашање

Иако сме сите ние мислечки личности, не секогаш јавно зборуваме. Годишното собрание е место-време-настан кога би требало да се отворат некои прашања и да...

Триесет години ревизија на државноста и разнебитување на македонската нација

Во својата анализа на процесите во државата, академик Ќулавкова посочува дека за 30 години независност не само што не успеавме да создадеме нација со...

Нација без митови

За време на досегашната работа на мешаната историско-образовна комисија меѓу Македонија и Бугарија, и „двете страни“ во неколку наврати излегуваа со изјави што, во...