Ознака: наставници

Над 300 наставници може да останат без работа, учениците колатерална штета

Во областа на образованието, централната власт во колизија со локалната власт во Битола Во моментот кога училиштата во Битола се соочуваат со огромен недостиг од...

На новини ќе се приспособуваат и учениците, но и наставниците

Што ги очекува учениците, а што наставниците на почетокот на учебната година Денеска почнува новата учебна година за учениците од основното и од средното образование....

Актуелни „реформи“ во наставата што го спорат македонското минато. И иднина!

Наставниците реагираат на спроведувањето на новата концепција во образованието од која се изземени наставни содржини за историјата на македонскиот јазик Здружението на просветни работници од...

Во Велика Британија и наставниците се подготвуваат да прекинат со работа

Штрајковите во Велика Британија ќе се интензивираат, бидејќи наставниците се подготвуваат да прекинат со работа, пишува „Сандеј тајмс“, а медицинските сестри предупредуваат дека би...

Повик за наставници од основно за напредување во звање ментор, со...

Министерството за образование и наука информира дека на веб порталот www.karierenrazvoj.mon.gov.mk објавен e повторен повик за пријавување на наставници од основни училишта за напредување...

Им удирале шлаканици, им барале врски, ги омаловажувале… Истражување за вознемирувачко...

Истражување За врсничко насилство често се зборува, но малку за насилството, психичко или физичко, што го прават наставниците кон учениците во образованието. Заплашувања и покажување...

Во Куманово доделени првите сертификати за обучени предавачи по шах

Во основното училиште „Крсте Мисирков“ во Куманово им беа доделени сертификати на наставници за одржаната обука  „Шах во основните училишта“, од Шаховската федерација на Македонија (ШФМ) и од претседателот на Сојузот на спортови на Куманово. Сертификатите на веќе обучени предавачи по шах ги добија Ирина Димевска-Петковска...

Студенти во улога на предавачи, наставници и професори?!

Големиот недостиг од наставен кадар во образовниот систем е сериозна актуелна мана и пропуст што може да има долгорочни последици. Во напорот да се...

Шаќири: Наставниците се најважната алка во едукацијата на децата

Денешниот ден е празник на наставниците и светот им оддава почит првенствено за тоа што донеле одлука да се занимаваат со најблагородната меѓу сите...

Родители бараат наставници за училиштата и по Фејсбук, изгубените часови мора...

Сè повеќе училишта се соочуваат со недостиг на професори, особено по математика и физика. Иако школската година е почната, за овој проблем училишта уште...