Ознака: наставници

СОНК и МОН потпишаа спогодба за зголемување на платите во училиштата

Самостојниот синдикат за образование, наука и култура (СОНК) и Министерството за образование и наука (МОН) потпишаа Спогодба за повисоки плати во основното и средното...

Во османлиско време наставниците земале повисока плата отколку денес

СПОРЕДБЕНО ИСТРАЖУВАЊЕ ЗА ПЛАТИТЕ И СТАНДАРДОТ НА НАСТАВНИЦИТЕ НА КРАЈОТ НА 19 ВЕК И ДЕНЕС Изминатиот период пошироката јавноста беше преокупирана со преговорите и барањата...

Тренчевска: Избран е медијаторот, наставниците да се вратат на работа

Министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска вечерва објави дека е избран медијаторот за спорот меѓу Министерството за образование и наука и Синдикатот...

Европската Конфедерација на Синдикати ја поддржува битката на наставниците во земјава

Европската Конфедерација на синдикати изразува поддршка за битката за подобри работни услови за просветните работници во земјава, пренесува МИА. - Европската конфедерација од самиот почеток...

Шаќири до наставниците: Потребни сте им на учениците да ги подготвите...

Министерот за образование и наука Јетон Шаќири денеска ги повика наставниците во основните и средните училишта да го продолжат образовниот процес, бидејќи тоа е...

Песимизам кај родителите, оптимизам кај наставниците

КАКО ДА СЕ ПОДГОТВАТ УЧЕНИЦИТЕ ЗА ВРАЌАЊЕ ВО УЧИЛИШНИТЕ КЛУПИ? Од анкетата со повеќе родители (од една страна) и со наставниците (од друга страна) се...

Промовирана книга – водич за преживување на наставници

Новата книга во издание на „Арс ламина“ носи наслов „Од компетентност до комплетност: водич за преживување на наставници“ од Kиро Јорданов. Дека станува збор...

Во Грција намалена плата за наставниците што одбиваат да се вакцинираат

Вработените во образовните институции во Грција, кои одбиваат да се вакцинираат или редовно да се тестираат за Ковид-19, ќе се соочат со намалување на...

МОН ќе организира обука за новите наставни програми

Министерството за образование и наука денеска ќе организира обука наменета за обучувачите кои треба да ги подготват наставниците како да ги применуваат новите наставни...

Наставници од словенечко училиште со несакани ефекти по вакцинација со „Астразенека“

Во Основното училиште „Миха Пинтар Толедо“ во Велење, Словенија, кај голем број вакцинирани наставници се појавиле тешки несакани ефекти, а наставата беше откажана денес. Поради...