Ознака: музеи

Посетете ги музеите, театрите, Стоби, Хераклеја, Кокино, Пелинце…

По повод Денот на независноста По повод 8 Септември, Денот на независноста на Македонија, под мотото „Гласник на слободата“, ќе се одржат пригодни манифестации, изложби,...

Бесплатен влез во сите музеи и локалитети низ државата по повод...

По повод Светскиот ден на културното наследство - 18 Април ќе има бесплатен влез во сите музеи и локалитети низ државата, објави денеска на...

И во Холандија влез во ресторани и музеи само со сертификат

Во Холандија од 25 септември за влез во кафулиљата, рестораните, музеите, театрите и на културни настани ќе биде потребен сертификат за вакцинација или негативен...

Десет прекрасни музеи со оригинален изглед

Кога одиме во музеи, најчесто нѐ интересира што има во внатрешноста на овие објекти, додека обично едвај обрнуваме внимание на надворешноста на музејот. Ова е...

Во потрага по не толку познатите музеи на Скопје

Одржливи иницијативи бара помош од граѓаните на Скопје да ги идентификуваат не толку познатите музеи во Скопје и околината. Со интернет анкета на тема „Музејот...

Француските музеи бараат дозвола да се отворат

Музеите во Франција побараа од Министерството за култура да дозволи нивно повторно отворање, бидејќи тие не примаат публика од крајот на октомври 2020 година...

Да не беше коронавирусот, ќе се претставевме во Будимпешта заедно со...

Одложени проекти на музеите Музеите и галериите во земјава во текот на 2020 година се најдоа пред голем и непланиран предизвик, како да го задржат...

Донесени протоколи за работа на музеи, галерии, за работа на компании...

Владата на денешната 73-та седница донесе измени и дополнувања на Протоколот за редовна работа на уплатно-исплатни места на приредувачите на игри на среќа во...

Кои музеи низ светот се отворени

Некои куратори минале месеци, дури и години, во истражувања и подготвувале изложби што никогаш нема да се материјализираат. Но музеите полека се отвораат, особено...

Годинава музеите не можат да ја остварат својата мисија

Меѓународен ден на музеите - 18 мај Повеќе од педесет години, музеите низ целиот свет го одбележуваат 18 мај како Меѓународен ден на музеите. На...