Ознака: моќ

Како северното проширување на НАТО го менува балансот на моќ во...

Со оглед на тоа што сите земји што го опкружуваат Балтичко Море, освен Русија, сега се дел од западната воена алијанса, тоа доведе до...

Дипломатијата треба да ја претставува националната визија на Македонија на меѓународен...

И покрај привидот за македонска „дипломатска офанзива“ со нови амбасадори, во јавноста остануваат прашањата што изгуби Македонија со долгогодишните „црни дипломатски дупки“ во клучните...

Во потрага по нов свет – тектонско поместување на глобалните оски...

Во Македонија ние не мора да размислуваме за тоа зашто нашите политички лидери си се фокусирани на едно - европската перспектива што нема алтернатива....

Светското фудбалско првенство ја покажа меката моќ на Катар

Што друго изгради Катар со своето апсурдно богатство освен организацијата на Светското фудбалско првенство во 2022 година Малото кралство од Персискиот Залив под медиумска лупа На...

Грција со најголем пад

Агенцијата „Ипсос“ спроведе истражување за невладината организација „Секур попилер“ во шест европски земји, и тоа Франција, Германија, Грција, Италија, Полска и Велика Британија. Прашањата...

Путин: Светот има два избора

Рускиот претседател Владимир Путин, во своето денешно обраќање, оцени дека Западот игра „опасна, крвава и валкана“ геополитичка игра, но нагласи дека САД и нивните...

Каков е индексот на моќ на државите

Oд воена моќ и финансии до логистички капацитети и географија Конечното рангирање на „Глобал фајрпауер“ користи над 50 поединечни фактори за да го одреди резултатот...

Мали летала со силна моќ

Конфликтот во Украина покажува дека беспилотните летала се дел од современиот начин на воени пресметки. Така, дроновите имаат разни задачи, од воздушно извидување до...

Меѓународното право алатка на политиката на моќ?

Заштитата од меѓудржавна војна, сама по себе, е огромна задача за меѓународното право и меѓународните институции, како што покажуваат актуелните настани во Украина. Војната...

Бах: Обединувачката моќ на Игрите е посилна од силите што сакаат...

На церемонијата на затворањето на стадионот „Птичје гнездо“ парадираа спортистите со медалите и со националните знамиња, а на крајот имаше порака „Еден свет, едно...