Ознака: мозок

Момче целосно излекувано од смртоносен рак на мозокот. Што тоа значи...

Веста дека шестгодишниот белгиец Лукас успешно се излекувал од редок, смртоносен рак на мозокот неодамна одекна во стручната и пошироката јавност. Со терапијата со...

Извршено е првото вградување на чип во човечки мозок, пациентот е...

Американскиот бизнисмен Илон Маск објави дека на првиот пациент на кој му бил вграден чип во мозокот преку програмата Телепати (Telepathy) на неговата компанија...

Мажјаците еволуираат за подобро оружје, женките развиваат поголем мозок

Една нова студија покажува дека кога мажјаците развиваат сложено оружје, како што се рогови или заби, женките од истиот вид развиваат поголем мозок од...

Што се случува во мозокот кога добиваме лоши информации

Научниците тврдат дека нашиот мозок не заборава ништо. Впива сè што гледа и слуша, па важно е да се опкружувате со позитивни луѓе и...

Попладневната дремка го штити мозокот

Кратката дремка во текот на денот може да помогне да се зачува мозокот и да се забави неговото стареење, велат истражувачите од Универзитетот во...

Мозокот на кучињата станува сѐ поголем

Мозокот на кучињата е многу помал од мозокот на волкот, но новото истражување сугерира дека современото одгледување придонело за зголемување на неговата релативна големина....

Знаци дека мозокот старее побрзо отколку што треба

Когнитивното опаѓање е еден од најпредизвикувачките аспекти на стареењето кај луѓето. Според резултатите од многу истражувања, вештините за разбирање, помнење и расудување можат да...

Еве како осаменоста „ги руши“ мозокот и здравјето кај постарите лица

Напуштањето на старите, препуштајќи ги на живот исполнет со осаменост е непростлива суровост што ниту едно цивилизирано општество не треба да ја дозволи. Во...

Со кои секојдневни навики мозокот старее побрзо

Повеќе секојдневни навики придонесуваат за лошо здравје на мозокот. Ново истражување издвојува четири појави што можеби имаат најголемо влијание, или најлоши последици, во таа...

Неколку вежби за мозокот

Сите сакаме да живееме што е можно подолго, но за да уживаме целосно во нашите златни години, треба да бидеме целосно ментално здрави. Исто...