Ознака: медицина

Магнетите се иднината: примена во медицината и во истражување на вселената

Магнетите, како што се оние што често се користат за украсување на вратите на фрижидерите, се користат со векови за различни намени. Но научниците...

СЗО советува употреба на традиционална медицина

Светската здравствена организација ги повика земјите да ги интегрираат традиционалната и комплементарната медицина во нивните национални здравствени системи, и покрај значителните критики за поддршка...

Меџити: Разгледуваме можност да знаат каде ќе работат студентите во последна...

Ако ние се стремиме да одиме кон Европска унија, крајно време е сега веднаш да престанат партиските вработувања, не зборувам само за во здравството,...

Објавени „Клучните концепти во кинеската традиционална медицина“ во два...

„Македоника литера“ неодамна ги публикува „Клучните концепти во кинеската традиционална медицина“ во два тома од авторите Ли Џаогуо, Ву Ќинг и Синг Јуруи. Двата...

Кина го објави првиот меѓународен стандард за матични клетки во светот

Документот ИСО 24603 ги наведува различните барања и прописи за одгледување и користење плурипотентни матични клетки од човек и од глушец. Тоа е, исто...

Што нѐ прави постојано лути и постојано уморни

Порано трошевме работи и сакавме луѓе, денес е обратно Велимир Сриќа Да, живееме во креативни времиња. Медицината напредна толку многу што практично ниту едно човечко суштество не...

Животниот век се зголемува на 150 години

Во новата студија, тим научници се обидоа да утврдат колку можеме да живееме што е можно поприродно, благодарение на некаква комбинација на поволно однесување, поволни...

Заев: Оставив аманет дека сум подготвен да придонесам за спасување на...

Премиерот Зоран Заев се вклучи во кампањата за подигање на свеста за важноста од дарувањето на органи и најави дека оставил аманет на своето...

Кинески истражувачи открија нова генска терапија против стареење

За првпат со технологијата „ЦРИСПР“ за скрининг заснован на гените, идентификуван е нов двигател на клеточното стареење. Тоа може да биде дел од новите...

Фондацијата „Трајче Мукаетов“ додели 39 нови стипендии

Фондацијата „Трајче Мукаетов“ тринаесетта година по ред, доделува стипендии на студенти на Фармацевтскиот и Медицинскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ од Скопје....