Ознака: манипулација

На интернет сѐ повеќе невистини и извртување факти за македонските дејци...

Во српските архиви постојат повеќе документи што посочуваат дека неколку истакнати Македонци, како што е Даме Груев, во одредени моменти во својот живот јавно...

Политичарите се оглушуваат на мислењето на јавноста

Јавното мислење, ставовите на експертите, на невладиниот и граѓанскиот сектор, на граѓаните воопшто... треба да бидат столб на кој здраво и перманентно ќе се...

Маршот за општествениот национален идентитет е примарен

Обезбедување услови за почитување на правата на маргинализираните групи и нивна интеграција во општеството, секако, е еден од елементите со кои се одликуваат напредните...

Брисел финансира нови земјоделски практики

Европското земјоделство произведува милиони тони јаглерод диоксид секоја година. Дали охрабрувањето на земјоделците да апсорбираат јаглерод во нивните обработливи површини за да им продаваат...

Изборен авторитаризам: мени за манипулација

Генерално, а Македонија не е исклучок, идејата за демократијата тесно се идентификува со изборите, заборавајќи дека модерната историја на репрезентативни избори е приказна за...

Кривичен суд: Адвокатите да не манипулираат со јавноста

Основниот кривичен суд Скопје апелира до дел од адвокатите да не манипулираат со јавноста во однос на условите за водење на судските расправи и...

„Меѓаши“: Конкурсите за пишување есеи за НАТО се обид за манипулација...

Првата детска амбасада во светот „Меѓаши“ ги повикува и ги поттикнува учениците што решиле да конкурираат на овој конкурс добро да се запознаат со...

За кого одработуваат медиумите?

Известувањето во реално време, за жал, не претставува непосредно сознание за вистинските случувања, туку невообичаено често е примарна медиумска манипулација, масовна илузија, која кај гледачот...

Манипулација – рекет со чувствата на народот

Во модерното општество, во какво што мислиме дека живееме, манипулацијата сѐ повеќе се користи како главно оружје за остварување некои цели. Има секакви видови...

Анкетите како алатка за манипулација?

Можно ли е политичките анкети да бидат полни со неточни информации и да бидат алатка за манипулација на гласачите. Ваквата дилема стана актуелна во...