Ознака: Литература

Промоција на три авторски изданија на Институтот за македонска литература

Промоција на изданија на Институтот за македонска литература е закажана за денеска, во 12 часот, во амфитеатарот на Институтот за македонски јазик во Скопје....

Македонскиот јазик живее и надвор од Македонија

Со учество на повеќе од 40 странски македонисти и слависти од 17 земји во светот, вчера започна втората Зимска школа на Меѓународниот семинар за...

Српската литература не изгради куќа врз темелите на Андриќ, Црњански, Киш…

Милош Латиновиќ, српски писател и директор на БИТЕФ Вашиот книжевен опус е импозантен. Романи, раскази, драми, есеи. Која е најшироката територија на вашата книжевна инспирација? -...

Силна афирмација на македонскиот јазик и литература

Во организација на МЛД „Кочо Рацин“ во Мелбурн се одржа литературното читање. Според организаторите, во текот на свеченоста била вознесена убавината на македонскиот пишан...

Македонската литература збогатена со „Драми“ од Маринко Шлакески

Професорот Маринко Шлакески, магистер на драматургија и дипломиран професор по англиски јазик, кој предава драмска уметност и англиски јазик во прилепската гимназија, деновиве ја...

Правилата на математиката не важат во литературата

Експертите сметаат дека маркетингот на голема врата се провлекува и во светот на книжевноста, па за најдобро многу често се смета она што е...

Бојкот на доделувањето на Нобеловата награда за литература

На австрискиот писател Петер Хандке вечерва му беше доделена Нобеловата награда за литература во Стокхолм. Хандке е познат по своите контроверзни ставови за тоа...

Тешко на онаа литература што нема подмладување

Не постои презаситеност, ниту редица во која еден автор може да му го земе местото на друг, вели Сузана Мицева Дали на литературата за деца...

Скопје и Истанбул се среќаваат во јазикот, литературата, историјата

Во организација на Институтот за македонска литература при универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје и Факултетот за литература при Истанбулскиот универзитет, од 13...

Литература, филм и музика на „Про-за Балкан“

Организаторите на интернационалниот литературен фестивал „Про-за Балкан“, што ќе биде отворен в недела, во 20 часот, во „Даутпашиниот амам“ во Скопје, ја најавија целосната...