Ознака: Литература

Низ страниците на македонската литература за деца – песни од поетот...

Ивана На мојата внука Ивана Мојата внука Ивана, везден пиши три тетратки си потроши, „Тато, мама“ да Напише. Умна и бистра Ива, Сите букви ги научи. Сега бројки пише Таа, макар чудно тоа звучи. И да црта многу сака, на блокчето само шара. Разни птици...

Поема омаж на Петре М. Андреевски

Современиот македонски поет Зоран Пејковски пишува долга поема од 25 пеења, со цел да му направи омаж на Петре М. Андреевски Деведесет години од раѓањето...

Во детската литература слабиот автор не може да се крие...

„Љубов во топка“ е најновата седма книга на Ана Јовковска, нејзина втора илустрирана книга за деца, повторно во издание на „Едиција светулка“. Промоцијата е...

Јун Фосе добитник на Нобеловата награда за литература

Норвешкиот писател Јон Фосе ја доби Нобеловата награда за литература за 2023 година. Шведската кралска академија во соопштението соопшти дека наградата му е доделена на...

Денови на македонската литература и култура во Торонто

Литературното друштво „Браќа Миладиновци“, кое работи во состав на црковната општина „Св. Климент Охридски“ во Торонто, ја организира културната манифестација „Денови на македонската литература...

Современите бајки „Детелинки-белинки“ ја збогатуваат домашната литература за деца

Новата книга за деца „Детелинки-белинки: современи бајки со четири листенца“, која е во издание на „Арс ламина – публикации“, содржи шеснаесет современи бајки од...

Младите македонски писателки носат нова книжевна пролет

Некои согледувања од трибината на Институтот за литература Центарот за култура и културолошки студии во Институтот за македонска литература организира трибина со наслов „Новиот прозен...

Разговори за македонската литература во превод

Вечерва, со почеток во 20 часот, во културниот центар „Јадро“ ќе се одржи промоцијата на студијата „Сите драјвери вклучени; извештај (факти, анализи и препораки)...

Скопје видено низ делата на современите писатели

Kонференција на Институтот за македонска литература Kонференцијата „Урбаниот профил на Скопје во современата проза“, во организација на Институтот за македонска литература, ја отвори Наташа Аврамовска,...

Научен собир за Jован Павловски

Институтот за македонска литература при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје, денеска во 12 часот, во просториите на ИМЛ, ќе ги одбележи двата...